Megnőhet a munkanélküliség a magas energiaárak miatt

Százezres lehet a leépítési hullám, ha nem segít a kormány a bajba került vállalkozásoknak.
Kékes Viktória

2022. szeptember 05. 10:02

Megnőhet a munkanélküliség a magas energiaárak miatt

Látszólag minden rendben – 4,5 millióan dolgoznak a munkaerőpiacon, 3,5 százalékos a munkanélküliségi ráta –, most azonban egy olyan jelenséggel találkoztak a vállalkozások, amit nagyon nehéz lesz kezelni.

 

Az elszabadult energiaárak miatt az egyes termékek és szolgáltatások árát nem 10–15–20 százalékkal, hanem ennél sokkal nagyobb mértékben kellene emelniük ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget. 

 

Ilyen áremelkedést a fogyasztók nem fognak tudni kifizetni, ezért a cégek kénytelenek lesznek a költségcsökkentés eszközéhez nyúlni, vagyis leépíteni – írja a portolio.hu.

 

A leépítések elkerülése érdekében a kormányzat persze igyekezhet adókedvezményekkel munkahelyteremtő támogatásokat nyújtani. Nagy kérdés viszont, hogy lesz-e Kurzarbeit-típusú munkahelymegtartó támogatás a válságban lévő szektoroknak, ami során bizonyos százalékig az állam állja a béreket.

 

Ahhoz, hogy a leépítési hullám ne érje el a százezres nagyságrendet, érdemben csökkenniük kell a mostani energiaáraknak és/vagy óriási állami támogatásokra lesz szükség. 

 

A költségvetési mozgástér azonban igencsak szűkös, de még így is ez lenne a legjobb megoldás, hiszen a járvány időszakában kiderült, hogy sokkal kevésbé költséges megvédeni a veszélyeztetett szektorokban a munkahelyeket, mint újrateremteni azokat. Ezért biztosan megtérülne, ha a büdzsében jelentős összegeket csoportosítanának át az álláshelyek védelmére.