A londoni Királyi Opera modern korba helyezett Aidáját is elhozza Szegedre a Belvárosi Mozi

Giuseppe Verdi Aida című operájával folytatódik a londoni Royal Opera House legújabb mozis évadának műsora szombaton este a Belvárosi Moziban. Robert Carsen új rendezésében Verdi művét egy képzeletbeli modern, totalitárius állam keretei közé helyezi.
Rafai Gábor

2022. október 27. 19:46

A londoni Királyi
Opera modern korba helyezett Aidáját is elhozza Szegedre a Belvárosi Mozi

Verdi egyik legismertebb operája szenvedéllyel átszőtt szerelmi történet a rabszolgasorsba vetett etióp királylány és a menyegzőjére készülő egyiptomi hadvezér tragikus sorsáról. 

 

A szerelmi háromszög és a hatalmi játszmák között vergődő Aida és Radames szívszorító meséjében a szerelmesek lemondanak látszólagos szabadságukról, és a halált választják az igaz érzésekért cserébe.

 

Robert Carsen új rendezésében Verdi nagyszabású politikai drámája kortárs értelmezést nyer: a nagyhatalmi játszmák és az emberi kapcsolatokat mérgező féltékenység egy képzeletbeli modern, totalitárius állam keretein belül nyilvánulnak meg. 

 

Aida királykisasszonyt elrabolták az egyiptomiak, hogy tekintélyes váltságdíjat követelhessenek érte az ellenük hadat viselő etiópoktól. Az egyiptomiak hadvezére, Radames Aida iránt érzelmeivel küszködik. Ahogy a két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, mindkettejük keserű válaszút elé kerül: hazájukhoz vagy egymáshoz lesznek-e hűek. 

 

Robert Carsen rendező új produkciójában Verdi nagyszabású politikai drámáját kortárs világunkba helyezi: a hatalomért folyó csatározások és a mérgező féltékenység egy modern, totalitárius államban szedi áldozatait. Verdi halhatatlan, örökbecsű operáját Antonio Pappano vezényli.

 

A több mint három és fél órás operaelőadást felvételről, olasz nyelven magyar felirattal vetítik, két szünettel.

 

A Belvárosi Mozi operavetítése október 29-én, szombaton este 7 órakor kezdődik a Zsigmond Vilmos teremben.

 

Szereplők

Aida: Elena Stikhina 

Radames: Francesco Meli 

Amneris: Agnieszka Rehlis

Amonasro: Ludovic Tézier 

Ramfis: Soloman Howard 

Fáraó: In Sung Sim

 

Alkotók

Rendező: Robert Carsen

Zene: Giuseppe Verdi 

Vezényel: Antonio Pappano