A Lengyelországot ért orosz rakétatalálat miatt Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot (frissítve)

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök 20 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Vass Imre

2022. november 15. 22:18

A Lengyelországot ért orosz rakétatalálat miatt Orbán összehívta
a Védelmi Tanácsot (frissítve)

Oroszország cáfolta a lengyel sajtóorgánumok és tisztségviselők azon kijelentéseit, amelyek szerint orosz rakéták zuhantak az ukrán határ közelében fekvő lengyelországi Przewodó falura. 

 

Az orosz védelmi minisztérium közzétette, hogy „a helyzet eszkalálására irányuló szándékos provokációnak” nevezte a jelentéseket. Az oroszok közleményében az is olvasható, hogy „Nem mértek orosz pusztító eszközökkel csapást az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontokra”. A rakétadarabok, amiket a lengyel média állítólag filmre vett, nem kapcsolódnak orosz fegyverekhez. - írja a bbc.

 

 

„Szolgálati forrásaim azt mondják, hogy ami Przewodowót találta el, azok valószínűleg az ukrán fegyveres erők által lelőtt orosz rakéta maradványai.” – ezt Mariusz Gierszewski lengyel rádiós posztolta a Twitterre.

 

Korábban írtuk:

 

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral - mondta a sajtófőnök.


Hozzátette: a Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vesznek részt.

 

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – írta a 444.hu. Nem világos, hogy a rakéták az ukrán városok orosz tömeges bombázásából származnak-e, de a jelentések szerint több mint 100 rakétát indítottak el. 

 

 

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte a lengyel kormányszóvivő. 

 

Délután rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon, ezért a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.