A legtöbb helyen rendben volt minden, de azért 154 bírságot kiszabtak a boltokban

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely során kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.
Vass Imre

2022. január 17. 18:49

A legtöbb helyen rendben volt minden, de azért 154 bírságot
kiszabtak a boltokban

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt a szakemberek 2748 ellenőrzést végeztek. 

 

A feltárt szabálytalanságok miatt 10 figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben.

 

Az ellenőrzött 10421 különféle hazai és külföldi élelmiszer tételből országosan 20,7 tonnát vontak ki a forgalomból, leginkább a lejárati idő utáni forgalmazás miatt – írja a Portfolio.

 

Az édesipari termékek ellenőrzése során összesen 189 kg édességet kellett kivonni a forgalomból. Az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok, és a friss sertés- és baromfihús származás feltüntetése a legtöbb helyen megfelelt az előírásoknak.

 

A Nébih laboratóriumai összesen 139 élelmiszer mintából 18 dió, 2 mák és 3 bejgli termék esetében merült fel érzékszervi kifogás.

 

A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő, a rendezvényre kitelepült vállalkozásoknál az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt jellemző.

 

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések során a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten ellenőrizte a gesztenye forgalmazását is, 3 tétel esetében indult eljárás.