A laboratórium Ausztria bekeményít, itthon meg látszatintézkedések születnek

Ausztriában, a kormány pénteki bejelentése szerint, jelentős korlátozásokat vezetnek be, amely mindenkire érvényes. Az elképzelések szerint februártól pedig kötelezővé tennék az országban a Covid-19 elleni védőoltás felvételét.
Vass Imre

2021. november 19. 13:15

A laboratórium Ausztria bekeményít,
itthon meg látszatintézkedések születnek

Orbán Viktor hónapokkal ezelőtt azt mondta, Magyarország számára Ausztria a laboratórium és az ottani tapasztalatok alapján döntenek a szükséges intézkedésekről. Most igen csak figyelnie kell a miniszterelnöknek, mivel szigorú szabályokat hoztak a szomszédban, míg nálunk csak alibi intézkedések születnek.

 

Alexander Schallenberg szövetségi kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter bejelentése szerint hétfőtől általános lezárást léptetnek életbe Ausztriában, amelyek mindenkire érvényesek. Csak a munkahelyre történő bejárás, illetve az alapvető szükségleti cikkek beszerzése céljából lehet az embereknek otthonukat elhagyni.

 

A korlátozásokat 10 napra vezetik be és egyszer 10 nappal meghosszabbíthatóak.

 

Emellett az osztrák kormány – Európában elsőként – február elejétől kötelezővé tenné az emberek számára, hogy felvegyék a Covid-19 elleni.

 

Ausztriában hasonlóan alakul a járvány, a megbetegedések száma közel egyforma (132, illetve 128 ezer), azonban a szomszédunknál harmadával kevesebb a halálozások száma. Magyarországon jelenleg 613 ember van lélegeztetőgépen, a szomszédban ennél sokkal kevesebben, 508-an.

 

A feni adatok ellenére a magyar kormány elegendő intézkedésnek gondolja, hogy kötelezővé tették a zárt terekben a maszkhasználatot.