A Kúria döntött: nem volt jogellenes a tanárok januári sztrájkja

Figyelmeztető sztrájkot tartottak januárban a pedagógusok. Ezt a bíróság első fokon jogszerűnek ítélte meg, azonban a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogellenesnek nyilvánította. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most arról számolt be, hogy Kúria döntése alapján mégis jogszerű volt a megmozdulás.
Vass Imre

2022. július 04. 18:25

A Kúria döntött: nem volt jogellenes a tanárok januári
sztrájkja

A jogszerűség körül kialakuló vita okát a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatás” kérdése adta. A minisztérium el akarta érni, hogy  ezt a „még elégséges szolgáltatást” minél szélesebb körben szabhassa meg, lehetőleg úgy, hogy a tanórák 75 százalékát meg kelljen tartani, ami a sztárjk lényegét ölte volna ki. 

 

Utóbbi kitételt hangsúlyozták a szakszervezetek is, miszerint olyan sztrájknak nincs értelme, ami alatt a sztrájkolók felveszik a munkát úgy, hogy azért ráadásul pénzt sem kapnak, hiszen sztrájk alatti munkaidőért nem kapnak fizetést a tanárok.

 

A PDSZ friss bejegyzéséből kiderül, hogy a figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.