A közvilágítást is elvenné Orbán az önkormányzatoktól

Szita Károly áttekintette a miniszterelnöktől a még átvehető feladatokat, ezek közül Orbán a közvilágítást választotta.
Kékes Viktória

2023. február 23. 08:05

A közvilágítást is elvenné Orbán az önkormányzatoktól

Január végén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként kereste fel a Karmelita kolostorban Orbán Viktort és együtt „áttekintették, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek”. Már a találkozó előtt beharangozták, hogy Orbán Viktorral a rezsitámogatás mellett arról is szót ejtenek, milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól. Kaposvár polgármestere akkor úgy fogalmazott: 

 

„sok olyan van, amit szívesen átadnának az önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is”.

 

A Népszava úgy értesült, Szita Károly később egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

 

A lap megkereste a polgármestert, aki„még nem szeretne semmit sem kommunikálni” az újabb államosítással kapcsolatban, és „ha majd publikus lesz, elmondja”. 

 

A Népszava arra emlékeztet: a közvilágítás igazi vonzerejét a helyreállítási alappal megnyíló csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeret jelentheti, amelyet javarészt energetikai programokra költene az Orbán-kormány. 

 

2011 novemberében az Orbán-kormány hozzálátott az önkormányzati autonómia tendenciózus felszámolásához. Ennek részeként az állam sorra elvonta az önkormányzatok feladat- és hatáskörét, egyre kevesebb jogosultságot, döntési, feladat és intézkedési jogot hagyva meg számukra. Így vonta ki az önkormányzati feladatkörből az alap- és középfokú oktatást, az önkormányzat jegyzői által gyakorolt hatáskörök közel felét, a személyi okmányok kiadásától kezdve a szabálysértések szankcionálásán keresztül az építésügyi hatósági hatáskörökig. Legutóbb egy olyan tartalmú törvényjavaslat került fel a parlament honlapjára, amely alapján Lázár János lesz minden olyan magyarországi beruházás építtetője, amely állami vagy uniós pénzből valósul meg. Még az önkormányzatok projektjei is. Szeged alpolgármestere szerint atervezet felszámolná a maradék önkormányzatiságot, nyilvánvalóan sérti az önkormányzatok tulajdonjogát, és persze a fideszes Alaptörvényt is. 

Címlapon

mutasd mind