A közbiztonságról tartottak fórumot a Tarjáni Infopontban

Jelentősen csökkent az autófeltörések és zsebtolvajlások száma az elmúlt években Szeged paneles városrészeiben is. A pandémia miatt viszont jelentősen megnőtt az internetes csalások száma, a bezártság miatt sokan sok mindent a világhálóról igyekeztek beszerezni és csalók célpontjává váltak – hangzott el azon a közbiztonsági fórumot, amelyet a makkosházi közösségi kert tagjainak szerveztek csütörtökön a Tarjáni Infopontban.
Rafai Gábor

2022. május 12. 20:28

A közbiztonságról
tartottak fórumot a Tarjáni Infopontban

A rendezvény házigazdája, Kozma József önkormányzati képviselő köszöntőjében arról beszélt, nem elég, ha egy városrész szép és komfortos, tudni kell élni és együtt élni benne másokkal is – békességben.

 

A közösségi kert tagjait Bakai Krisztián alezredes, a tarjáni rendőrőrs parancsnoka avatta be a panelvárosban tipikusnak mondható bűncselekményekbe és abba, hogyan tudnak védekezni az itt élők, hogy ne váljanak áldozattá.

 

– Elsősorban itt is vagyon ellen bűncselekmények fordulnak elő, akárcsak Szeged többi városrészében. Az elmúlt két évben – a pandémia miatt – jelentősen megváltozott a bűncselekmények jellege, míg korábban zsebtolvajlás vagy az autófeltörés fordult elő nagyobb számban, a magunk mögött hagyott két évben az internetes csalások száma ugrott meg nagyon, ami az itt élőket is érintette – mondta az alezredes.

 

A módszer tipikus, a csalók létrehoznak egy – az eredetihez megszólalásig hasonló – weboldalt, ahol mélyen áron alul kínálnak dolgokat. A gyanútlan vásárló – örömében, hogy fillérekért megkap egyébként drága termékeket – ráharap a csalira és vásárol, sőt pénzt is utal. A csalók néhány nap alatt nagyszámú balekot tudnak átverni, majd gyorsan odább is állnak.

 

Az alezredes szerint legyünk sokkal gyanakvóbbak és körültekintőbbek, csak így tudjuk elkerülni, hogy internetes csalók áldozatává váljunk.

 

Tarjánban és Makkosházán is előforduló bűncselekmény a kerékpárlopás. Legtöbbször tömbházak lépcsőházaiból kötik el a kétkerekűeket.

 

– Az sem véd ez ellen bűncselekmény ellen, ha felviszik a lakásajtó mellé a kerékpárt. A módszer ugyanis az, hogy a tolvajok lifttel felmennek a tizedik emeletre, majd gyalog lefelé kilesik, hol tudnak akcióba lépni.

 

Fontos szabály, hogy ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket! – hívta fel erre is figyelmet a szakember. A boltban, a piacon ne a táska tetejére és főleg ne a bevásárlókocsiba tegyük a pénztárcánkat, mert hamar lába kel.

 

– Az elmúlt két évben a járvány miatt jóval kevesebben közlekedtek villamossal vagy busszal, ezért nem volt megfelelő vadászterületük a zsebtolvajoknak, le is csökkent is ilyen esetek száma, akárcsak az autófeltöréseké – mondta az alezredes.

 

Sok egyéb bűncselekményre – többek között az unokázós csalásra is – felhívta a figyelmet Bakai Krisztián.

 

Ha csak egy bűncselekményt sikerült így megelőzni, már akkor is megérte ez a délutáni találkozó.