A közbeszerzések eredménye is azt támasztja alá, hogy Magyarország az unió legkorruptabb országa

Kormányzati hátszél nélkül nincs sok esélye a cégeknek, Mészáros ellenben még mindig tarol.
Kékes Viktória

2023. február 09. 08:41

A közbeszerzések eredménye is azt támasztja alá, hogy Magyarország az unió legkorruptabb országa

Közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait dolgozta fel a Korrupciókutató Központ Budapest. Jelentésükben arra jutottak, hogy még mindig korrupciógyanús Magyarországon a közbeszerzések rendszere. 

 

Van például olyan - meg nem nevezett - fideszes vezetésű önkormányzat, ahol szinte valamennyi közbeszerzést három cég vitt el. Egyikük556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte. Egy másik 598 pályázatot nyert, és mindössze 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, kétszer vesztett.

 

A kutatók azt is megállapították, hogy politikai hátszél nélkül gyakorlatilag semmi esélye nincs a pályázóknak arra, hogy közbeszerzést nyerjenek Magyarországon.

 

Az olyan szerencsések viszont, mint például Mészáros Lőrinc továbbra is tarolnak: Orbán Viktor barátja továbbra is a közbeszerzések nagy nyertese, 2021-ben az összes így elnyerhető pénz 16 százaléka a hozzá tartozó cégbirodalomhoz került. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik forintot az egykori gázszerelő kaparintott meg.

 

A kutatók ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy jelentősen csökkent az egyszereplős közbeszerzések aránya az uniós pénzek elosztásánál. (Ezt egyébként a korrupcióellenes csomag részeként „kérte” a Bizottság a kormánytól.) Az RTL Híradónak nyilatkozó Hadházy Ákos szerint azonban ez csak a látszat:

 

„Attól, hogy papíron van 3-4-5 ajánlat is, még nincs szó valódi versenyről. Nagyon sokszor azt látjuk, hogy egy képviselő választókörzetében mindig ugyanazt a néhány céget hívják meg, és mindig ugyanaz nyer”. 

 

A kormány a kutatásra mindössze annyit reagált: a jelentést készítő civil szervezetet Soros György pénzeli.