A közalapítványi egyetemek továbbra is pályázhatnak uniós forrásokra

Az Európai Bizottság közleményben pontosította a tavaly decemberi döntést a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról és az ilyen fenntartású intézményekről, köztük egyetemekről. Ezek szerint a magyarországi egyetemek pályázhatnak uniós forrásokra, azonban a pénzt csak akkor kapják meg, ha a kormány rendezi a vitás kérdéseket az EU-val.
Vass Imre

2023. január 27. 14:10

A közalapítványi egyetemek továbbra is pályázhatnak uniós
forrásokra

Amíg az unió döntése érvényben van „nem ítélhető oda szerződés a szóban forgó szervezetek számára, és nem írható alá új, az uniós költségvetést érintő jogi kötelezettségvállalás e szervezetekkel” – írja a Telex.

 

Egyszóval az érintett intézmények továbbra is jelentkezhetnek pályázati felhívásokra és részt vehetnek a közvetlen, illetve közvetett irányítás keretében megvalósuló különféle uniós programok – például az Erasmus+ vagy a Horizont Európa – értékelési és kiválasztási eljárásaiban. A pénzhez csak azt követően juthatnak, ha visszavonják a tanácsi végrehajtási határozatból eredő intézkedést. 

 

A különbség nagyon nem mindegy, mert gyakorlatilag ezen múlik, hogy veszíthetnek-e forrásokat a közalapítványi egyetemek a két programból.

 

A kormánynak március 16-ig kell bemutatnia, hogyan kezelné az uniós intézmények jogállami aggályait, köztük a közalapítványok helyzetét. Ez ügyben Navracsics Tibor a héten tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel. A területfejlesztési miniszteri ezután bejelentette, hogy mindkét esetben jogszabályt módosíthat az Országgyűlés, akár egy hónapon belül.

 

Az Erasmus+-nál 2024 második feléig biztosítják az eddigi pályázatok a forrásokat, de a következő körre február 23-ig kellene pályázni, a Horizont Európánál pedig folyamatosan lehet az éppen aktuális kiírásokra. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan hoz döntést ebben az ügyben a kormány.