A koronavírus kapcsán Orbán Berlint, Brüsszelt és Sorost bírálta

Új szakaszába lép a védekezés Magyarországon, május 3-a után új kijárási szabályokat fognak alkotni – mondta el egyebek mellett a Kossuth Rádióban, szokásos pénteki interjújában Orbán Viktor.

2020. április 24. 12:57

A koronavírus kapcsán Orbán Berlint, Brüsszelt és Sorost bírálta

A miniszterelnök védelmébe vette a sokat vitatott és kritizált kórházi ágyfelszabadításokat, kijelentve, hogy a kormány a legrosszabb forgatókönyvre készül, ezért a meghozott intézkedések szükségesek. Hozzátette ehhez: egyetlen magyar betegről sem mondanak le.

Kétfajta választ is adott arra a miniszterelnök, miért volt sikeres a hazai védekezés. Egyfelől azt állította, hogy „intelligens ország a miénk”, másfelől úgy fogalmazott: „Nem rezeltünk be”.

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban három dolgot szögezett le.

Egy: az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek. Kettő: életkortól függetlenül fenyegető a betegség. Három: Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell alkalmazni, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő.

„Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is” – fogalmazott Orbán. A kormányfő szerint tehát most együtt kell élni azzal, hogy itt van egy vírus, „nincs vakcinánk”, és ilyen életvitelre kell berendezkedni május 4. után egészen addig, amíg lesz védőoltás a koronavírus ellen.

Orbán ismét arról beszélt, hogy Ausztria továbbra is a labor számára, és szerencsés közelről figyelni az intézkedéseiket, hiszen ott már elkezdték feloldani a korlátozásokat.

Úgy vélekedett: minél hamarabb újra kellene indítani a magyar gazdaságot, de ez május 4-ig biztosan nem történik meg. Elmondta, hogy az év végére visszatornászhatja magát a gazdaság a válság előtti állapotra, és

azt ígérte sokadjára, hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit fognak létrehozni.

A miniszterelnök megismételte az a többször hangoztatott véleményét, hogy Magyarország egyetlen forintot sem kap az uniótól, csupán korábban az országnak más címen odaítélt pénzeket hívhatunk le a közeljövőben.

Bár felelős magyar politikustól aligha hangozhat el ilyen mondat, Orbán Viktor mégis úgy fogalmazott az országot ért kritikák kapcsán: „Hogy Berlinben mit gondolnak Magyarországról, az engem különösebben nem érdekel”. Ugyanezzel a lendülettel Brüsszelt is szapulta – nem újdonság ez – kijelentve: az ottani kritikák mögött Soros György áll. Az amerikai üzletemberről a rádióinterjúban az is állította, hogy olyan kölcsönök felvételére akarja rávenni az EU-t, amelyet életünk végéig kellene törlesztenünk.