A kormány szerint „technikai landolás” miatt szállt ki a honvédségi Airbusból Orbán Olaszországban

A légiközlekedési szakértő szerint ilyen esetben az utasok nem hagyhatják el a repülőgépet.
Kékes Viktória

2023. március 14. 12:55

A kormány szerint „technikai landolás” miatt szállt ki a honvédségi Airbusból Orbán Olaszországban

Miután részt vett a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén, különgépre szállt és Egyiptomba utazott Orbán Viktor. Az már Hadházy Ákos Facebook-posztjából derült ki, hogy a honvédségi repülő ezután Toszkánában szállt le, majd egyórás pisai kitérő után indult tovább Magyarországra. 

 

Az RTL  megkérdezte a Kormányzati Tájékoztatási Központot miért volt szükség az olasz kerülőre. Válaszukban azt írták,

 

„Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren”.

 

Ezt a magyarázatot azonban cáfolja Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő, aki szerint 

 

„akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből”.

 

A pisai kitérőt követően pénteken már Firenze belvárosában járt a miniszterelnök. Pechjére a 24.hu egyik olvasója lefotózta, amint a Piazza Carlo Goldonin sétálgatott felesége, Lévai Anikó társaságában. Vasárnap Velencében már a 444.hu olvasója lőtt egy képet róluk. Hadházy Ákos szerint Orbánék az Erasmus program keretében Firenzében tanuló lányukat látogatták meg, ami szerinte legalább 3-4 millió forintba kerülhetett az adófizetőknek a gép üzemeltetési költségét tekintve. Az ellenzéki politikus hivatali visszaélés miatt feljelentést tett, bár úgy gondolja, lesz olyan „kollaboráns ügyész”, aki elutasítja majd az ügyben a nyomozást.