A kormány szándékosan nem segít az önkormányzatokon – mondta el az energiakrízis kapcsán Szabó Rebeka

Mit tesz, mit tehetne az önkormányzatokért a Fidesz vezette kormány az egyre mélyülő gazdasági és energiaválság körülményei között. Erről kérdeztük Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért társelnökét, Zugló korábbi alpolgármesterét.
Bod Péter

2022. november 04. 15:35

A kormány szándékosan nem segít az önkormányzatokon – mondta el az energiakrízis kapcsán Szabó Rebeka

– A mostani energiaválság nem csak a lakosságot érinti nagyon közvetlenül, hanem az önkormányzatokat is, amelyek kiterjedt intézményhálózatot tartanak fenn. Hogyan értékeli, hogy ebben a helyzetben a kormány ölbe tett kézzel nézi végig a helyhatóságok agóniáját. Meg sem próbál segíteni az energiaszámlák hiányzó forintjainak előteremtésében. 

 

– Nagyon fontos látni, hogy amikor az önkormányzatokról beszélünk, akkor is a lakosságról beszélünk. Az önkormányzatok szolgáltatnak. Bölcsődék, óvodák, időseket ellátó és kulturális intézmények fenntartói az önkormányzatok, amelyek nagyon fontos szolgáltatások ellátására nem lesznek alkalmasak pénz hiányában. Szegeden is az önkormányzat kénytelen volt egy energiatakarékossági tervvel előállni, mert a kormányzat központi segítsége elmaradt. A helyben élő tudják, hogy számos intézményt kénytelenek helyben átmenetileg bezárni, összevonni, rövidített nyitva tartással üzemeltetni. 

 

– Kormányzati szinten történik valami az önkormányzatokkal azért, hogy tompítsák az energiaárak növekedése miatt nehézségeket?

 

– A kormány mindenfajta felhatalmazás nélkül megbízta Balla György képviselőt, hogy tárgyaljon az önkormányzatokkal, amelyek ennek ellenére semmifajta konkrét segítséget nem kapnak. Tisztában vagyok azzal, hogy Mihálffy Béla szegedi fideszes önkormányzati képviselő hozott 70 millió forintot a Tiszavirág Sportuszoda működtetésére, csak éppen azzal nem vagyok tisztában, hogy miért nem a helyi bölcsődék és óvodák működtetésre hozta ezt a pénzt. Ráadásul ez a 70 millió forint csepp a tengerben. 

 

 

– Ön korábban Zugló alpolgármestere volt. Ott energiaügyben mi a helyzet?

 

– A fővárosi kerület energetikai számlája másfélmilliárd forinttal emelkedett, de azt még ma sem tudja senki, hogy ezt miből fogja az önkormányzat kifizetni. Tragédia, hogy nem kizárólag az embereket hagyja ebben a helyzetben magára a kormány, hanem a településeket is. Miközben ezek életfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak. 

 

– Ön szerint mit kellene most tennie a kormánynak? 

 

– A Párbeszéd Magyarországért-nak volt egy javaslata, amelyet csütörtökön tárgyalt meg a parlament gazdasági bizottsága. Itt azonban, nem tudok másként fogalmazni, a fideszes képviselők szokásos módon még ahhoz sem járultak hozzá, hogy plenáris ülés elé kerüljön a PM javaslata. A javalatcsomagunk lényege, hogy csökkenteni kell az önkormányzatok szolidaritási adóját. Ez olyan sarc, amit még a járvány miatt vetettek ki teljesen ésszerűtlenül az önkormányzatokra. Ráadásul az ebből befolyt pénzt a kormány kénye-kedve szerint költi el. Szerintünk ezt az adófajtát jelentősen csökkenteni kellene. Mellette fontos volna többlet pénzt adni a helyhatóságoknak. Ha leállítanák a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, ez 200 milliárd forint megtakarítást jelentene. Ez az összeg odaadható volna az önkormányzatoknak a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére. Lehetővé kellene tenni az önkormányzatoknak, hogy hitelt vehessenek fel energiahatékonysági beruházások megvalósítására. A Magyar Nemzeti Bank kedvezményes hitelprogramot dolgozhatna ki erre a célra. De megoldás volna a jelenlegi helyzetben az is, erről Botka László szegedi polgármester is beszélt, ha energia-ársapkát vezethetne a kormány az önkormányzatok részére, így csökkentett áron kaphatnák az áramot és a gázt. Ez egyszerű kormányzati döntés lenne, de úgy tűnik, szándékosan nem segítenek a településeken.

Címlapon

mutasd mind