A kormány nem a megoldás, a kormány maga a probléma – Besenyei Zsolt jegyzete

A magyar újságolvasó abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem kell külön utánanéznie, hanem napi szinten értesül az infláció nyugat-európai állásáról. Tudniillik a kormánypropaganda, beleértve az MTI-t, tévedésből néha még mindig sajtónak tekintett része szinte percről percre tudósít róla, hogy Európa boldogabbik vége éppen megfagyni vagy éhenhalni készül-e, de mindenképpen zajosan tiltakozik, a történelmi, negyven éve nem látott mértékű áremelkedések ellen.
Besenyei Zsolt

2022. november 18. 13:40

A kormány nem a megoldás, a kormány
maga a probléma – Besenyei Zsolt jegyzete

Hol az olaszok, hol a németek, hol az amerikaiak, most éppen a britek vannak elhűlve, hogy tizenegy százalékra emelkedett az egyévi infláció.

 

Eközben Magyarország – legalábbis a lakosság – magasba ugrálva ünnepelne, ha nálunk akkora lenne az éves áremelkedés, mint amivel a kormánypropaganda már a Nyugat haldoklását, kormányválságokat, lázadásokat, polgárháborút, az USA és az EU széthullását vizionálja.

 

Mert az azt jelentené, hogy akkor Magyarországon felére csökkent az infláció. Az éves magyar áremelkedés ugyanis éppen duplája a hanyatló Nyugaténak, ráadásul egyre gyorsul. Augusztusban tizenöt, szeptemberben húsz, októberben már huszonegy százalékos volt az infláció. Az év végére huszonöt százalék várható, már Orbán se emlegeti, hogy megparancsolta neki, feleződjön meg.

 

Ráadásul mindennapokat érintő áremelkedés még ennek is a sokszorosa. A lakás-, autó-, tartóscikk-vásárlás, meg a külföldi utazást el lehet halasztani, az étkezést azonban nem kívánatos, pedig az élelmiszer-infláció Magyarországon ötven–hetven százalék körül mozog.

 

És minderre csak részben magyarázat az megugró energiaár (kösz, Vologya) és a háború (megintcsak: kösz), mivel más országokban mind a generális, mint az élelmiszerár-emelkedés fele a magyarénak. Valami köze csak lehet hozzá a kormánynak is.

 

Ez az a rész, amit a Fidesz-sajtó annyira nem feszeget, amikor a nyugat-európai és amerikai inflációt kontextusából teljesen kiragadva tálalja. Az Orbán-kormány ugyanis maga gerjesztette ekkorára az árakat, egyrészt a választásokra tekintettel kiürített állami költségvetést feltöltendő, másfelől pedig a politikai színház érdekében.

 

Az utóbbi egyszerűen a hatósági árakat takarja. A benzin kivételével, amin a Mol még nagyot kaszál is, az összes többi „árstop” egyszerre okoz áruhiányt, valamint emeli a kimaradó termékek árát, mert a kereskedő kompenzálni akarja a veszteségeit.

 

Az Orbán-kormány viszont látszatintézkedésekkel próbálja a kompetens, cselekvő kormány illúzióját kelteni. A vásárlóban hátha csak annyi marad meg, hogy ők csökkentik az árat, miközben a gaz kereskedők emelik az egekbe.

 

A kereskedők, a nagy élelmiszer-kiskereskedelmi láncok amúgy valóban veszettül emelik az árat. Azonban ez nem a saját döntésük: Orbánék kényszerítették erre őket, amikor május végén, június elején nyolcvan százalékkal(!) emelték meg a 2022-es adóterhüket (az úgynevezett extraprofitadó).

 

Ezt valamiből nyilvánvalóan ki kell fizetni, veszteségesek pedig nem akarnak lenni, hát, természetesen beépítik az árba az extraprofitadó extraköltségeit, azaz áthárítják azt a vásárlóra, mivel másra nem tudják. Ezt amúgy mindenki láthatta előre, látta is.

 

Az extraprofitadónak két célja is volt a Fidesz részéről. Egyfelől bevételt szerezni az állami büdzsének, amit a választási győzelem, a hatalmon-maradás érdekében adóvisszatérítésekkel, nyugdíjelemeléssel kiürítettek, azaz visszaszedni a választótól a szavazatáért cserébe előre odaadott pénzt.

 

A másik pedig a profitjuktól megszabadított kiskerláncok rég tervezett kiűzése Magyarországról. Mert, ugye, mennyivel jobb is lesz majd nekünk, ha magyar tulajdonostól vehetjük az élelmiszert is. Ugyan már eddig is vehettük volna, de nem vettük, mert sokkal drágábban adták. Ha sikerül a válságban is lehetőséget látó Fidesz projektje, és kimenekül Magyarországról a Tesco, Aldi, Lidl, Spar és társaik, akkor nem lesz választási lehetőség, és csak emelt áron vásárolhatunk rosszabb minőséget.

 

A várható jövőből némi ízelítőt nyújt már, ahogy a kormány egyetlen mozdulattal, az extraprofitadóval brutálisan megemelte az élelmiszerek árát, és közben a kereskedőkre mutogat, mintha ők tehetnének arról, hogy a Fidesz kiürítette az államkasszát.

 

Az elemzői várakozások jövőre Magyarországra tíz százalék körüli inflációt becsülnek, mivel a magas árak maguk csökkentik a keresletet, és ezzel a további áremelkedések ellen hatnak. Az elemzői becslések azonban a felek racionális viselkedését tételezik fel, és nem számolnak az Orbán-kormánnyal, amelyiknek egyéb szempontjai is vannak, a politikai PR, az privatizálható közpénzek, valamint az élelmiszerpiac nacionalizációja.

 

Pedig számolhatnának, hiszen nem véletlen az, hogy a magyar infláció már most is a kétszerese a nyugatinak.

 

Innen nézve meglehetősen ijesztő, hogy Gulyás Gergely miniszter szerdán odanyilatkozott, miszerint a brüsszeli versenyhivatalnál diszkriminációra panaszkodó élelmiszerláncok „jelentős plusz haszonra tesznek szert”.

 

Azaz még nincs vége, egyáltalán nem kizárt újabb árnövelő hatású intézkedés, a kormánynak tervei vannak a maradék pénzünkkel is.

 

Igaza lehet a régi anarchista szlogennek, miszerint a kormány nem a megoldás, a kormány maga a probléma.

Címlapon

mutasd mind