A kormány egyik kedvence, a Mathias Corvinus Collegium költözik a volt Bartók Béla Művelődési Központ épületébe

Az épület átalakítását néhány éve elkezdte a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, de a Szegedi Tudós Akadémiának szánt épület rekonstrukciója elakadt, mert elfogyott a pénz. Ők azóta sem kaptak állami pluszforrást a befejezésre, jön viszont helyettük a semmiben nem szűkölködő kedvenc, a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

2021. július 31. 06:25

A kormány egyik kedvence, a Mathias Corvinus Collegium költözik a volt Bartók Béla Művelődési Központ épületébe

Az MCC jelenlegi állapotában megvásárolja az épületet, és a lehető legrövidebb időn belül szeretné befejezni a felújítást, hogy az ingatlan közösségi térként és képzései szegedi központjaként működhessen

– erről beszélt Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegiumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, aki egyben a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is.

Az MCC tehát nem szűkölködik anyagi lehetőségekben, nekik jut arra, amire a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak és a Szegedi Tudós Akadémiának nem jutott.

Szeptembertől a kollégium Budapest mellett Győrben, Miskolcon, Pécsen, Debrecenben és Szegeden is elindítja egyetemi képzéseit.

A Mathias Corvinus Collegium valamennyi városban megtalálta azt az épületet, ami – még ha felújításra szorul is – alkalmas arra, hogy a tehetséggondozás fellegvára legyen. Szegeden a kereskedelmi és iparkamara egykori székházaként, majd Bartók Béla Művelődési Házként működő épületre esett a választás – közölte az elnök.

Elfogyott az 1,3 milliárd, nem kaptak még 700 milliót

A hányattatott sorsú épületbe a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szeretett volna beköltözni, hogy Szeged egyik erősségének, az orvosbiológiai kutatásoknak biztosítson tudományos hátteret a fiatalok képzésével. Az építkezésre kapott pénz azonban elfogyott, így a beruházással felhagyott az időközben a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjeként a választáson elinduló Nemesi Pál cége, a Ferroép.

Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke 2020 szeptemberében közleményében azt írta, le kellett állítani a 2018 októberében elkezdett építkezést, mert a 2015-ben az építkezésre megítélt 1,3 milliárd forintos állami támogatás összege a jelentősen megemelkedett építőipari árak miatt nem fedezte a felújítás teljes költségét. Nagyjából egy éve az épület készültsége 60–70 százalékos volt, azóta semmi nem történt.

Az SZTE máris együttműködne az MCC-vel

MCC szoros együttműködésre törekszik a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE), és épít a képzéseire. A kollégium kiegészítő mentorlást nyújt a képzésein résztvevő hallgatóknak és nemzetközi kapcsolatrendszert hoz a városba.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, az egyetem és az MCC egymás természetes partnerei, céljaik közösek.

Az akadémikus szerint a mai magyar felsőoktatás egyik problémája, hogy nem működnek benne a hallgatói közösségek, így korlátozott a társaktól való tanulás lehetősége. Az MCC közösségépítő munkája sokat javíthat ezen a helyzeten - mondta. Kiemelte, a kollégium programja részben az értelmiségképzés fontos eszköze is.

Asztalos Kata regionális képviselet-vezető közölte, az MCC az ötödik osztályostól a tanulmányaikat kezdő egyetemistákig több korosztály számára is elindítja ingyenes tehetséggondozó programját Szegeden. Ezek közül többre még lehet jelentkezni.