A kormány állításával szemben a lakosság háromnegyedét érinti a rezsiárak emelkedése, a legrosszabbul az idősek járnak

Szemben a kormány által bejelentett 15 százalékkal.
Kékes Viktória

2022. augusztus 10. 08:39

A kormány állításával szemben a lakosság háromnegyedét érinti a rezsiárak emelkedése, a legrosszabbul az idősek járnak

Hiába állította Németh Szilárd, hogy a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása a lakossági fogyasztók mindössze 15 százalékát érinti majd, a valóságban ez a szám sokkal magasabb - derül ki a Pulzus Kutató napi.hu számára készített feméréséből.

 

A megkérdezettek 75 százaléka mondta azt, hogy érinteni fogja a változás.

 

Így aztán aki teheti, spórolni próbál az energiával. A válaszadók 25 százaléka a gázzal és az árammal is, 21 százalékuk csak az árammal, 8 százalékuk csak a gázzal. 31 százalék azonban úgy nyilatkozott, nincs lehetősége a spórolásra, mivel már most is csak a minimumot használja. 

Forrás: Pulzus Kutató/napi.hu

A lakosság életkori összetétele alapján a legrosszabbul a 60 év fölöttiek jártak a rezsicsökkentés korlátozásával, mindössze 9 százalékukat nem érinti ez az intézkedés. A fiatalabbaknál 18-19 százalékos volt ez az arány. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a fiatalabb korosztály kisebb vagy korszerűbb, alacsonyabb rezsijű ingatlanban lakik, mint az idősebbek.

Forrás: Pulzus Kutató/napi.hu

Ráadásul a 60 év fölöttiek körében volt a legmagasabb azok aránya is, akik nem tudnak már tovább spórolni a rezsin, mert eddig is csak a szükséges minimális mennyiséget használták.

 

Érdekesség, hogy bár a rendelkezés bejelentése után az volt az alapfeltevés, hogy a rosszul szigetelt vidéki házak tulajdonosai lesznek az intézkedés vesztesei, a kutatás szerint a legnagyobb arányban a budapestieket érinti a megszorítás. A fővárosiak mindössze 14 százaléka marad ki a rezsinövelésből, a kisebb településeken ennél valamivel alacsonyabb volt az arány.

Vélemények

mutasd mind