A kórházaknál is behúzta a féket a kormány

Szigorú ellenőrzés alá kerültek a kórházak is, a béreken felül csak a betegellátással kapcsolatos számlákat lehet kifizetni, de azokat is egyenként engedélyezik. Emellett újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket is az intézményeknek.
Vass Imre

2022. szeptember 30. 11:04

A kórházaknál is behúzta a féket a kormány

A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután tartottak eligazítást. Ezen kiderült péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki – írja Népszava.

 

A lap információ szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben egy számla esedékessé válik, akkor azt utalás előtt egy online felületen engedélyeztetni, megindokolva a szükségességét. 

 

Azt még senki sem tudja, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog működni, mivel jó magyar szokás szerint az engedélyező folyamatot kezelő online felület még kész sincs. 

 

Arra a kérdésre sem tudott senki válaszolni, hogy mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek.

 

A kórházaknak emellett le kellett állítaniuk minden informatikai beszerzésüket. A gazdasági vezetőket pedig arra utasították hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket. Ennek egyik oka, hogy az újra megkötött közbeszerzés alapján a gáz ára több mint négyszeresére emelkedett.