A kolbász, a kerítés, a kocabél meg a berágott vevő, aki maga állt neki gyúrni és tölteni

A kolbász évszázadok óta olyan kedves étele a magyar embernek, hogy még közmondásokba is foglalta. Tudjuk, hogy több a nap, mint a kolbász és hogy nem ebből van a kerítés. Már csak azért sem, mert az elmúlt hónapokban drasztikusan megdrágult, egyre őrültebb áron kezdték el mérni a füstölt finomságot. A Mars téri nagycsarnokban fél éve még háromezer-egy-kétszáz forintért adtak egy kilót, mára az ára ötezerig araszolt és itt még valószínűleg nem áll meg. Megnéztük, ha magunk készítjük el odahaza, mennyiből tudjuk kihozni? A különbség mindenkit mellbevágott.
Rafai Gábor

2023. március 05. 09:15

A kolbász, a kerítés, a kocabél meg
a berágott vevő, aki maga állt neki gyúrni és tölteni

A recept pofonegyszerű: végy huszonöt kiló darált húst, legalább öt csomag sózott disznó vékonybelet, fűszereket, gyúrd össze és töltsd a bélbe, ezután már csak a füstölőhöz kell elvinni.

 

De, mint minden, ami első hallásra pofonegyszerűnek tűnik, a kolbászkészítés nehézsége is a részletekben rejlik.

 

Húst, de milyet? Mennyire kell keményre tölteni a belet, hogy ne legyen levegős, de ki se repedjen? És akkor még ott van a fűszerezés, mindenkinek van egy tuti családi receptje, ami azután odahaza vagy beválik, vagy nem.

 

Ráment két-három hét, mire mindennek sikerül utána nézni. Mint minden mást, kolbászt tölteni sem lehet megtanulni pusztán az internetről, kellenek a személyes jótanácsok.

 

Aki csak az utamba került, szembe találta magát a kérdéssel, ő hogyan csinál kolbászt?

 

Két hét alatt azután megtanultam

 • miért jó kocabélbe is tölteni kolbászt,
 • hogy érdemes kevés cukrot is tenni a gyuradékhoz és
 • hogy pihentetni kell pároztatás előtt a húskígyót, mert, ha idő előtt kettesével felakasztjuk a söprűnyélre, boszorkány ugyan nem lesz belőle, de kicsúszhat a töltelék és lőttek az egésznek.

 

A nagy nap reggelére a saját recept is összeállt barátok, ismerősök ajánlásai alapján.

 

Tíz kiló húshoz 20 deka só, 22 deka őrölt paprika, 3 deka feketebors, 6-6 deka őrölt kömény és fokhagyma – szigorúan makói.

 

Reggel korán mehettem is a henteshez a megbeszélt alapanyagokért.

 

– Van jóféle kocahúsom – mondta a mester, majd mindjárt hozzá is tette, abból lesz igazán finom a kolbász.

A legtöbb nagy amatőr kolbászmester a dagadóra esküszik, mert jó zsíros, de legfeljebb a harminc–hetvenes keverékre, ami ez esetben nem oktánszámot jelöl, hanem a zsír és hús arányát jelenti. Végül nyolcvan–húszban kiegyeztünk a hentessel, így adunk az érzésnek és még az egészségünkre is vigyázunk legalább egy kicsit.

 

Ha létezik nem kívánatos munka, akkor a februári kolbászgyúrás a garázsban az. Jéghideg a hús, pár fokos a levegő és még fogópálinka sem jár, elvégre ez nem disznóvágás, nincs mit fogni, legfeljebb a szánkat be.

 

Húsz perc alatt végül szép pirosra sikerült gyúrni a húst, és mind a két kezet – de elkészült nagy mű. Jöhetett a két-három órás pihentetés, hogy összeérjenek az ízek.

 

A naiv városi amatőrhentes azt gondolja, egyszerűen csak felhúzza a langyosvízbe áztatott belet a töltőcsőre, fölül betuszkolja a húst a darálóba, elöl meg kijön a kész kolbász szinte magától. De már az első méternél nagyot kell csalódnia: avatatlan kezekben jobban szakad a bél, mint cimbalmon az öreg húr.

 

 

Végül mégis összeáll minden: nagy halmokban sorakozik a sok kolbász, némi pihenés után jöhet a pároztatás és mehet mind a söprűnyélre, másnap pedig a füstölőhöz.

 

Mint sok mindent ezt is el lehet rontani még a legutolsó pillanatban is: érdemes megkeresni a legjobb füstölőt, aki szigorúan bükkfával dolgozik és érti a mesterségét, mert csak akkor lesz igazán finom a végeredmény.

 

Hát ennyi volt az egész, most harminc pár kolbász ott lóg a garázsban, szárad és várja a végzetét, hogy eltűnjön a gyomrunkban.

 

És akkor most jöjjön egy kis számítás

 • 25 kiló darálthús (25×1.450 forint)=36 ezer 250 forint
 • 5 csomag vékonybél (5×890 forint)=4450 forint
 • Őrölt kömény (6×25, azaz 150 gramm)=680 forint
 • Őrölt feketebors (3×25, azaz 75 gramm)=490 forint
 • 550 gramm házi fűszerpaprika=3.850 forint
 • 500 gramm asztali só=180 forint
 • Fokhagyma (25×6 deka, azaz 150 deka)=360 forint
 • Füstölés 25 kilogramm×200 forint=5000 forint

 

Összesen 51 ezer 260 forint osztva 25 kilóval, azaz egy kiló kolbász bekerülési költsége odahaza 2 ezer 50 forint, ami a piaci és a bolti árnak a felét sem éri el.

 

Ha nagyon igazságosak szeretnénk lenni – márpedig azok szeretnénk lenni – akkor figyelembe vesszük, hogy mire a füstről lekerül a kolbász, veszít a súlyából tíz-tizenöt százalékot. Számoljunk az utóbbival és kiderül, hogy egy kiló már ehető, füstölt kolbász 2358 forintunkba kerül és még mindig nem éri el a piaci ár felét sem, ráadásul biztosan tudjuk, mi az, ami belekerült a bélbe.

 

A többi már döntés kérdése: megvesszük ötezerért, vagy inkább gyúrunk alig feleannyiért.

 

A termelők, a kereskedők a magas ár ellenére is legtöbbször arra panaszkodnak, nekik így is alig éri meg, kész ráfizetés az egész, mert annyi a járulékos költség – adó, tagdíj, áfa, asztalbérlet – hogy már nem is tudják miért is csinálják.

 

Úgy tűnik, mára a veszteségből élők országa lettünk.

 

Ahogyan Kohn bácsi mondta: ő abból él, hogy vasárnap zárva tart.

 

Rossz pályát választottam, az újságírók legtöbbször vasárnap is dolgoznak. Olykor éppen kolbászt töltenek és közben magukban egy normális országról álmodoznak, ahol a termelőnek megéri kolbászt árulni, a tanárnak gyereket nevelni, az orvosnak gyógyítani, az újságírónak meg írni.

 

És ahol mindenki azt csinálhatja, amihez igazán ért, és nem okvetlenül áll neki odahaza kolbászt barkácsolni.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind