A klímaváltozás miatt is fejleszti Szeged csapadékvíz-elvezető rendszereit az önkormányzat

Szemléletformáló családi napot tartott az önkormányzat az újszegedi víztoronynál épült hajós játszótéren. A játékos foglalkozások a környezetvédelemre és a klímaváltozásra is felhívták a figyelmet.

2021. szeptember 12. 00:06

A csapadék elvezetése, a meglévő rendszerek fejlesztése és újak építése minden városrész lakosainak elemi érdeke, hiszen az elmúlt években tapasztalható klímaváltozás miatt egy nap alatt akár többheti esővíz is lezúdulhat egy adott területen, ami komoly problémákat okozhat az ott élőknek

– erről beszélt Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok a családi nap megnyitóján.

Újszegeden 7, Marostő városrészeben 9 utcát csatornáznak be, a Holt-Marosnál átemelőt is építenek. Avramov András, Marostő képviselője szerint a beruházásnál fontos szempont, hogy az összegyűjtött vizet ne vezessék messzire, az maradjon helyben. Újszegeden és Marostő városrészben az összegyűjtött esővíz a Holt-Marost gazdagítja, így a csapadék újra a természetes körforgás részévé válik.

Avramov András azt is elmondta, a beruházás részeként a Holt-Maros egy szakaszát kotrással bővítik majd.

Reméljük, mire felnő, maradnak még élővilágban gazdag, egészséges természetes vizek. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Csányi Mónika fotóit!

Nem véletlen, hogy Szeged az elmúlt időszakban bővítette csapadékvíz-elvezető rendszerét: több ütemben 1 milliárd 50 millió forint uniós támogatás és 190 millió forint önerő felhasználásával, valamint a Szegedi Csatornamű Társulat 94 millió forintos hozzájárulásával, összesen 1 milliárd 334 millió forintból.

A beruházás több ezer ingatlant és lakóit védi meg az elöntésektől Tápén, Új-Petőfitelepen, Szőregen, Újszegeden, Kiskundorozsmán és Szentmihálytelken is. Összesen 16 kilométernyi új csapadékvíz-elvezető csatornát és átereszeket építtet az önkormányzat. Kiskundorozsmán elkészült a bánomkerti tározó, ami közel 48 ezer köbméter csapadékvizet képes tárolni.

A családi napon Joób Márton újszegedi önkormányzati képviselő azt mondta, a gyerekek fogékonyak a környezetvédelemre, az ilyen, szemléletformáló családi napok erre és a közösségformálásra is nagyon jók.

A vidám délutánon a Mondolo Egyesület tagjai játékos formában tanították a gyerekeket az élővilág érdekességeire és a környezetvédelem fontosságára.

„Néhány évvel ezelőtt megálmodtuk azt, hogy itt, az újszegedi víztorony mellett sok gyerek tudna játszani, és sok szülő boldog lehetne, hogy a gyerekek elfoglalják magukat. Sikerült, nagy örömmel adtuk át két éve ezt a hajós játszóteret. Tele vagyunk tervekkel, hogy miként fejlesszük tovább a területet” – mondta Joób Márton.

(Fotók: Csányi Mónika)