A kínai mozis jegyárbevételek megelőzték Észak-Amerikát

Köszönhetően a koronavírus-világjárványnak, ami éppen Kínából indult.

2020. október 19. 19:23

A kínai mozis jegyárbevételek megelőzték Észak-Amerikát

Hivatalosan is megelőzte idén Kína Észak-Amerikát a legnagyobb mozis jegyárbevételi piacok versenyében – írja a The Hollywood Reporter.

Miközben az amerikai szórakoztatóipar azt mérlegeli, vajon végleges károkat okozott-e a világjárvány a moziba járásban,

Kínában újra megugrottak a jegyárbevételek, amik vasárnap az éves összesítést nézve 1,988 milliárd dollárra, vagyis mintegy 616 milliárd forintra nőttek.

Az Artisan Gatewas filmipari tanácsadó cég adatai alapján az észak-amerikai jegyárbevételi összeg ugyanakkor 1,937 milliárd dollár, és az év végéig várhatóan még tovább növekszik majd a különbség a két piac között.

Kína több tízezer mozija jelenleg a világjárvány előtti kapacitásának 75 százalékán működik, a nézők habozás nélkül visszatértek a multiplexekbe, amint csak lehetett.

Az október 1. és 8. közötti egyhetes nemzeti ünnep idején 586 millió dollár értékben fogytak a mozijegyek.

A 2020-as év legnagyobb kasszasikere is Kínában készült, a Ba Bai (The Eight Hundred) című háborús film, ami eddig 460 millió dollárt hozott és a bevételei egyre csak növekednek. Ugyanekkor Hollywood legjobbja idén a Sony egyik sikerfilmje, a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk című akciófilm lett 426,5 millió dollárral.

Az észak-amerikai moziipar helyzete nem is lehetne szorultabb:

több nagy nézői piacon még mindig zárva tartanak a mozik a magas fertőzöttségi adatok miatt, az iparági szereplők pedig attól tartanak, hogy a mozis piacon okozott kár talán végleges.

A legnagyobb filmstúdiók 2021-re halasztották a nagy bevételre számot tartó produkcióik bemutatóit, az AMC Theaters, Észak-Amerika legnagyobb mozilánca pedig a múlt héten arról számolt be, hogy az év végéig elfogyhat a pénze.

Jól mutatja a koronavírus-világjárvány hatását az, hogy

tavaly Észak-Amerika a 11,4 milliárdos jegyárbevételével még magabiztosan vezetett Kína előtt, ami világviszonylatban a második helyen állt a jelentősen kisebb, 9,2 milliárdos eredményével.