A kínai elnök a közép-afrikai aranybánya elleni támadás felelőseinek megbüntetését követelte

A Közép-afrikai Köztársaság egyik aranybányája elleni támadás felelőseinek kézre kerítésére és súlyos megbüntetésére szólított fel hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök. A kínai üzemeltetésű bánya elleni támadás során kilenc kínai állampolgárt öltek meg.
Hollósi Zsolt

2023. március 20. 07:06

A kínai elnök a közép-afrikai aranybánya elleni támadás felelőseinek megbüntetését követelte

A pekingi külügyminisztérium által közzétett sajtóközleményben Hszi Csin-ping kínai államfő emellett sürgette a Közép-afrikai Köztársaság hatóságait, tegyenek meg mindent az ott élő kínaiak biztonságáért. Mindeközben Kína bangui nagykövetsége arra kérte a legszegényebbek közé tartozó afrikai országban tartózkodó állampolgárait, ne hagyják el a fővárost, emlékeztetve őket arra, hogy az utóbbi időben több támadás ért itt kínai állampolgárokat.

 

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát vasárnap érte támadás, mindössze napokkal azt követően, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el az ország Kamerunnal közös határa közelében. 

 

Bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, térségben működő lázadószervezetet hibáztatják, amely Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben.

 

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag, közel hatmillió lakosú Közép-afrikai Köztársaság 623 ezer négyzetkilométeres területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését. 2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik.