Rekordsebességgel adósodtak el a közintézmények a kifizetési stop miatt

Ez azt jelenti, hogy a kormány intézkedése pont fordítva sült el. Sokkal több kárt okozott mind az ország megítélésében, mind a számlákat benyújtó cégeknél, miközben a költségvetési folyamatokra érdemi hatása nem volt.
Kékes Viktória

2022. november 28. 11:08

Rekordsebességgel adósodtak el a közintézmények a kifizetési stop miatt

Ez azonban nem tántorította el a Pénzügyminisztériumot attól, hogy az intézkedést év végéig meghosszabbítsa.

 

Az októberben elrendelt kifizetési stop miatt nem fizethették ki a költségvetési intézmények a szolgáltatók, a szállítók számláit. Ennek meg is lett a következménye: a közintézmények lejárt adóssága 120,5 milliárd forintra ugrott, ezzel a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját. Októberben a lejárt tartozás 42,1 milliárd forinttal katapultált, ilyen gyors egyhavi eladósodásra még soha nem volt példa - írja a Népszava.

 

Új jelenség, hogy megjelent a körbetartozás a költségvetési intézményeknél, ugyanis ezek közül egyesek már egymás felé sem fizetnek, aminek az égvilágon semmi értelme nincs az államháztartás egészét nézve. 

 

A közintézmények leginkább az áruszállítóknak nem fizetnek (75 milliárd), ezt követik a ki nem fizetett egyéb számlák 24 milliárd forint értékben (mint például a szerződéses munkavégzés, vagy a szolgáltatásvásárlás), és csak harmadik helyen van a rezsitartozás 11 milliárddal.

 

A korábbi években szinte csak a kórházak, egészségügyi intézmények halmoztak fel tartozásokat, ám mára a nemfizetés, az alulfinanszírozottság, nem csak az egészségügy kiváltsága: a lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban halmozódott fel.

 

A kormányhivatalok tartozása egyetlen hónap alatt közel 5 milliárd forinttal nőtt és ezzel 11,7 milliárdra ugrott. A Belügyminisztérium kifizetetlen számlái egyetlen hónap alatt nulláról négy milliárd forintra gyarapodtak. A rendőrségen belül az országos és a budapesti főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség tologat maga előtt több milliárdos számlahegyeket, de szinte minden megyei kapitányság 200–800 millió forinttal tartozik a cégeknek. A büntetés-végrehajtásban sem sokkal jobb a helyzet, itt 6,1 milliárd forintjukra várnak a beszállítók, ami ez 1,4 milliárdos növekedés egyetlen hónap alatt.

 

Az oktatásban is látványosan elharapódzott a nemfizetés, a tankerületek adóssága egyetlen hónap alatt 6,1 milliárd forintra nőtt, vagyis megháromszorozódott.

 

A jéghegy csúcsa minden bizonnyal az állami követelések behajtásért is felelős Nemzeti Adó és Vámhivatal, amelynek tartozásai immár 4,8 milliárd forintra rúgtak. 

 

Az eladósodottság egyértelműen a kormány által elrendelt kifizetési stopnak köszönhető, amely a jelek szerint a kormányzati szándékkal épp ellentétes hatást ért el. Ez természetesen nem zavarja a döntéshozókat: a Pénzügyminisztérium az intézkedést az év végéig meghosszabbította

Címlapon

mutasd mind