A kiadások csökkentését, vagyontárgyaik értékesítését várja el a kormány a bajba jutott önkormányzatoktól

Ha állami segítséget akarnak, menedzsmenttervet kell készíteniük, amelyben ki kell jelölniük hogyan tudnak spórolni.
Kékes Viktória

2022. október 06. 09:52

A kiadások csökkentését, vagyontárgyaik értékesítését várja el a kormány a bajba jutott önkormányzatoktól

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben (a nyugdíjemelés mellett) az elszabaduló rezsiárak önkormányzatokat érintő negatív hatásainak enyhítéséről is rendelkezett Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Az 1473/2022 számú határozat megállapítja, hogy az „önkormányzatok energia-áremelkedés okán megnövekedett működési költségei kapcsán az önkormányzatok és a Kormány között egyedi egyeztetések folytatandóak”, ezt Balla György miniszteri biztosként koordinálja. 

 

A határozat előírja az önkormányzatoknak, hogy úgynevezett menedzsmenttervet készítsenek. Ebben ki kell térniük arra, hogy

a) milyen intézkedéseket tesznek a megnövekedett működési költségek fedezetének biztosítása, illetve a kiadások csökkentése érdekében, 

b) hogyan rendelkeznek az önkormányzat számára hozzáférhető tartalékok felhasználásának ütemezéséről,

c) milyen intézkedéseket kívánnak tenni egy esetleges vagyonértékesítés kapcsán.

 

A rezsiárak elszabadulása az önkormányzatokat is nagyon nehéz helyzetbe hozza. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyenesen tömeges csődhullámtól tart. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, tárgyalnak a települések támogatásáról, de azt várják, hogy a városok is spóroljanak: „Mindenkinek meg kell tenni, amit a saját helyén, pénzügyi lehetőségei szerint meg tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse a kiadásokat és a magasabb kiadások kifizetését meg úgy tudjuk megosztani, hogy azt az önkormányzat pénzügyi helyzete feltétlenül szükségessé teszi”.