Ha nem vonják vissza, az újabb különadót is az utasokra terheli a Ryanair

Január elseje óta utasonként ezer forintot fizettet Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, mert a XVIII. kerületi lakosok kénytelenek elszenvedni a repülőgépek okozta zajt.
Kékes Viktória

2023. január 25. 11:52

Ha nem vonják vissza, az újabb különadót is az utasokra terheli a Ryanair

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nagyobb része a XVIII. kerülethez tartozik, ezért az ott élőknek kell elszenvedniük az ezzel járó zajt. Emiatt január elsejétől 1000 forintos, úgynevezett légiutas-adót vetett ki az önkormányzat a reptérre, utasonként. Az új adó miatt a Budapest Airport eljárást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatalnál. A hivatal törvényességi felhívást intézett az önkormányzathoz, amelyben a jogszabálysértés megszüntetésére kötelezte a képviselőtestületet, de nem kötelezte az új adó eltörlésére. Az önkormányzat pedig nem is tervezi ezt. 

 

Kőrös Péter alpolgármester az RTL Híradónak azt mondta, szerinte az új adó a Kúrián a törvényesség próbáját ki fogja állni, 

 

„ezt az adót egyedül a kormányzati szándék fogja tudni eltörölni”.

 

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Itt elmondta, hogy szerinte a magyar kormány vissza fogja vonatni a kerülettel a különadót, ahogy az Alkotmánybíróság pedig a környezetvédelmi különadót vonatja majd vissza a kormánnyal. (A kormány korábban úgynevezett környezetvédelmi különadót vetett ki a légitársaságokra, az ügyben hétfőn hallgatta meg a Ryanir képviselőit az Alkotmánybíróság.) Ha ez mégsem történik meg, a kerületi különadót is az utasokra terheli majd a cég.

 

A Ryanair vezérigazgatója korábban személyeskedésbe torkolló vitát folytatott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, akit az extraprofitadó kapcsán nemes egyszerűséggel leidiótázott. Mivel a Ryanair ezt is az utasokra hárította (holott Nagy azt ígérte ez nem történhet meg), a fogyasztóvédelem 300 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. 

 

Címlapon

mutasd mind