A kerítéskönyvtár után kölcsönszatyrokkal hívja fel a figyelmet a természet védelmére az újszegedi építész anyuka

Az év elején egy kis kék fadobozt erősítettek az egyik Fő fasori kerítésre és könyveket tettek bele: akinek kell vigyen belőle, akinek pedig van otthon felesleges, hozzon bele. „A könyvnek az a jó, ha olvassák” – írta rá az ötlet gazdája, egy újszegedi építész anyuka, aki most újabb ötlettel állt elő.  A szomszédos pékségbe kölcsönvehető szatyrokat készített, aki nem visz magával, vehet belőlük, hogy megspórolja a csomagolóanyagot.
Rafai Gábor

2023. március 19. 15:24

A kerítéskönyvtár
után kölcsönszatyrokkal hívja fel a figyelmet a természet
védelmére az újszegedi építész anyuka

Ha a könyvnek az a jó, ha olvassák, akkor a természetnek az, ha védik! – mondhatnánk.

 

– Nem a világot akartam megváltani, csak felhívni a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda jobban a környezetünkre. Sok kicsi sokra megy – mondta érdeklődésünkre Balia-Nagy Judit.

 

Szerinte ugyanis nem csak nagy dolgokkal tudjuk védeni a környezetünket, legalább ilyen fontosak az apróságok is. Ha mindenki naponta csak egy nejlonzacskót spórol meg a vásárláskor, akkor az év háromszázhatvanöt napján már sok összejön, sok embernél meg még több. Judit egyébként létrehozott egy Facebook-csoportot is, a zero waste Szegedet, ahová a környezetért tenni akaró szegedieket várja.

 

– Beszélgettünk a szomszédos pékség tulajdonosával, hogy sokan elfelejtenek szatyrot hozni magukkal és itt kérnek. Ez adta az ötletet.

 

 

Az üzlet egyébként is környezettudatos pékség, támogatja az egyik újszegedi iskola ÖKO programját, így örömmel fogadták a felajánlást.

 

– Néhány szatyrot tudtam csak varrni, a gyerekek mellett kevés a szabadidőm, de egy ismeretlen tizenöt-húszat is adott, hogy segítse az ötlet megvalósítását. Még nincsenek tapasztalatok, csak néhány napja tettük ki a szatyrokat, amiket mosás után vissza lehet hozni, hogy mások is használhassák.

 

Judit azt is elmondta, nem egyedi az ötlet, Újszegeden egy zöldségesnél már korábban is látott hasonlót, de szeretné, ha minél jobban elterjednének az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések.

 

– Ezeket a szatyrokat nagyon egyszerűen bárki megvarrhatja otthon. Az volt a célom, hogy mások figyelmét is felhívjam arra, milyen könnyen, egyszerűen lehet tenni valamit a környezetünkért. Ha ezt mások is követik, mindnyájunk élete szebb lesz.