A katások családját miért nem védi meg a kormány? – Nemes István olvasói levele

A kormány azt állítja, megvédik a családokat. Most már tudjuk, ez legfeljebb a miniszterelnök családjára igaz. A pedagógusokhoz, és az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a katások családjai sem érdemlik meg a védelmet a Fidesz szerint. Olvasói elemzés öt pontban.
Szeged.hu

2022. július 12. 11:05

A katások családját miért nem védi
meg a kormány? – Nemes István olvasói levele
  1. A kata (leánykori nevén kisadózó vállalkozók tételes adója) egy rendkívül (egyesek szerint igazságtalanul) olcsó és egyszerű adózási forma volt, isten nyugosztalja. Tiborcznak, Mészárosnak, meg a többi fideszes nagytőkésnek ott van az off-shore meg az átláthatatlan magántőkealapok, a kisembernek meg itt volt a kata – amíg el nem vették. Nahát, nahát, a NER elit ezt a megszorítást is megúszta!
  2. A kata ugyanaz volt az Orbán-rendszernek, mint a maszekolás a Kádár-rendszernek: az európai viszonylatban alacsony jövedelemből, alacsony életszínvonalon, rossz egészségügyi állapotban élő átlag magyarnak nyújtott lehetőséget, hogy a belét is kidolgozva, folyamatos önkizsákmányolás árán, de egy kicsit jobban tudjon élni. Szimbolikus módon ezt röviddel azután sikerült megszüntetni, hogy több mint duplájára emelték a miniszterelnök fizetését – az Orbán családnak nem kell félnie a válságtól!
  3. A kata tönkretétele körülbelül 400 ezer kisvállalkozó megélhetése kerül veszélybe egy súlyos gazdasági válság közepén. Választhatnának másik adózási formát, ami több adminisztrációval és magasabb adókkal és járulékokkal jár. Akik eddig az alacsony fizetésük kiegészítésére használták, azok inkább abbahagyják, vagy feketén folytatják, a többiek pedig kénytelenek árat emelni – mindenki rosszabbul jár!
  4. Ha a katás vállalkozók a módosítás miatt visszaterelődnek a hagyományos alkalmazottak körébe, ki kell fizetni utánuk a nemzetközi viszonylatban kiemelkedően magas adókat és járulékokat és így több pénz lesz az államkasszában. Erre nyilván nagy szükség van most, mert Rogán Antal minisztériuma jövőre majdnem dupla annyit költhet majd kommunikációra, mint idén és sportra is még többet fordít majd a kormány – mégis vannak nyertesei ennek a döntésnek!
  5. Az állítólag vállalkozói érdekeket képviselő Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László maga is támogatta a kata „átalakításnak” csúfolt megszüntetését. Ő az az ember, akik ettől a 400 ezer pórul járt vállalkozótól évi közel 2 milliárd forintot szedett be kötelező kamarai hozzájárulás címén, hogy cserébe képviselje az érdekeiket – ezt nálunk úgy hívják, csalás!

 

A katát nem átalakítják, hanem gyakorlatilag megszüntetik, közben pedig százezrek megélhetését teszik tönkre. Persze a miniszterelnök családja és az azzal nagy átfedésben lévő fideszes elit be van védve.

 

Az orbáni válságkezelés jelszava: Fizessenek a kisemberek!

 

Nemes István