A kata kinyírása után újabb kiváló ötlete van Parragh Lászlónak a vállalkozások megsegítésére

A vasárnapi boltzárral fékezné még az elszabaduló energiaárakat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Kékes Viktória

2022. szeptember 14. 08:56

A kata kinyírása után újabb kiváló ötlete van Parragh Lászlónak a vállalkozások megsegítésére

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Parragh László. Az MKIK elnöke elmondta, hogy az Iparkamara javaslatokat tett a kormányzatnak, hogy hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban. 

 

A kamara elnöke igazat adott azoknak a hangoknak, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint mondta, ennek más országokban már megvan a kultúrája. 

 

Parragh egyébként konkrétumok helyett (vagyis hogy mennyit lehetne ezzel spórolni például) arról panaszkodott, hogy néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés. Szerinte egyébként önmagában az a tény, hogy „sokat beszélünk az energiaválságról”, már önmagában jelentős energiamegtakarítást eredményez egész Európában. 

 

A vasárnapi boltzár a KDNP javaslatára 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben Magyarországon. A boltzár nem aratott osztatlan sikert, számos törvénymódosítás született annak visszavonására, de a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria sorra eltüntette ezeket a próbálkozásokat. (Mint általában, számos alkalommal a kérdés megfogalmazásába kötöttek bele.) 2015. november 13-án végül 8 igen és 2 nem szavazattal a Nemzeti Választási Bizottság zöld utat adott egy, a visszavonásról szóló népszavazási kísérletnek. A kormány egy sikeres népszavazást nem mert megkockáztatni, ezért

2016. április 11-én a törvénymódosítás visszavonását javasolta a Parlamentnek, amelyet aztán egyhangúlag meg is szavaztak.