A karácsonyi ünnepi menünek is odavágott az infláció: halászlé, töltött káposzta és bejgli egy kisebb vagyonból

A klasszikus karácsonyi ünnepi menühöz is egyre drágábban lehet beszerezni a hozzávalókat. A hal, a darált hús és mák vagy dió ára is alaposan megemelkedett az elmúlt években.  A Pénzcentrum számításai szerint húsz százalékkal kell többet fizetnünk idén a karácsony esti menü hozzávalóiért, mint három évvel ezelőtt.
Rafai Gábor

2021. december 17. 11:10

A karácsonyi ünnepi menünek is odavágott az infláció:
halászlé, töltött káposzta és bejgli egy kisebb vagyonból

A pandémia alatt óriási árdrágulás indult be. Egyes élelmiszerek ára azonban még az átlagnál is nagyobb mértékben emelkedtek, többek között ezek közé tartozik azoknak az alapanyagoknak az ára is, amelyeket a karácsonyi ünnepi fogáshoz kell beszereznünk: a halért, a dióért és mákért jóval többet kell fizetünk idén, mint két vagy három éve.

 

A Pénzcentrum munkatársai összeállítottak egy képzeletbeli ünnepi menüt, ami halászléből, töltött káposztából és mákos, valamint diós bejgliből áll, majd megnézték, hogyan változott az elmúlt években az ehhez szükséges alapanyagok ára.

 

Ennyivel kell mélyebbre nyúlni a zsebünkben idén a karácsonyi vacsoráért

 

A Pénzcentrum számításai szerint, egy az öt legalapvetőbbnek számító karácsonyi alapanyagból álló kosár megvásárlására közel 20 százalékkal kell többet költenünk, mint három évvel korábban: jelentősen drágult a ponty, a töltött káposztába való hús és a bejglibe való mák vagy dió ára is.

 

 

Megnézték egy átlagos, karácsonyi menü – leves, főétel, desszert – öt legfontosabb hozzávalójának – a pontynak, a sertéscombnak, a káposztának, a diónak és a máknak – hozzávalóinak árát a próbavásárlók.

 

Kiderült, a legszembetűnőbb mértékben a dió és a ponty ára változott 4 év alatt. Számszerűen nézve előbbi kilója 840, míg utóbbié 384 forinttal lett drágább a vizsgált néhány év leforgása alatt. A dió esetében ez 22 százalékos, míg a ponty esetében 19 százalékos drágulást jelent 2018 óta.

 

Ugyanezen időintervallum alatt százalékosan nézve még ennél is nagyobb volt a drágulás a fejes káposzta esetében, aminek ára 29 százalékkal lett magasabb, és nagyot drágult a sertéscomb is, aminek kilós ára pedig 19 százalékkal emelkedett.

 

Megvizsgáltak azt is, ez a nagymértékű áremelés mit jelent a gyakorlatban egy átlagos, négy tagú család ünnepi menüjének elkészítésekor.

 

Kiszámították a képzeletbeli menüsorhoz szükséges körülbelüli alapanyag-mennyiségeket. Ezek a következők:

2 kilogramm ponty,

1 kilogramm sertéscomb,

2 kilogramm fejes káposzta,

1 kilogramm dió.

1 kilogramm mák.

 

 

Számítások szerint – a KSH hivatalos inflációs adatait figyelembe véve – a karácsonyi menü legfőbb hozzávalóiért 2018-ban, az éves átlagárakkal számítva, 11 ezer 270 forintot kellet fizetni. 2020-ban ugyanez már 13 ezer 659 forintba került, ami 21 százalékos költségemelkedést jelentett. 2021-ben pedig ennél picivel kevesebbet, 13 ezer 369 forintot kellett fizetni, hogy hozzájussunk egy ugyanezekből az alapanyagokból álló ünnepi ebédhez szükséges mennyiségű hozzávalóhoz. 

 

Ez 2020-hoz képest igen apró, 2 százalékos költségcsökkenést jelent az olcsóbb mák miatt, de 2018-hoz képest továbbra is a költségek nem kevesebb mint 18 százalékos emelkedését. Forintban számolva ez annyit tesz, hogy ugyanazért az alapanyagmennyiségért, három év elteltével, 2009 forinttal kell többet fizetni.

 

Az öt alapanyagból álló képzeletbeli ünnepi menü költségének 18 százalékos emelkedése még az átlagos élelmiszer-infláció mértékénél is magasabb. A listán négy olyan tétel is akad – sertéshús, ponty, dió, fejes káposzta –, ami több mint kétszer akkora mértékben drágult, mint az általános élelmiszer-infláció. Miközben a mák még olcsóbb is lett 2020-hoz képest.

 

A drágulás legnagyobb vesztese idén a magyarok kedvenc karácsonyi édessége, a bejgli lett. A dió ára ugyanis olyan hatalmas mértékben emelkedett, hogy sok háztartás ünnepi asztalára idén csak mákosbejgli kerül.