A kanyar a hibás – Lakner Zoltán jegyzete

Nem mindenkinek sikerül a kanyarban előznie, a dollár árfolyama például még éppen csak benézett 405 forint fölé, szemben az euróval, ami már bőven a 417-et kóstolgatja.
Lakner Zoltán

2022. július 07. 10:39

A kanyar a hibás – Lakner Zoltán
jegyzete

Eközben élénk vita alakult ki a kormányban arról, hogy mennyire jó a magyar gazdaság helyzete.

  • Pintér Sándor nemrég azt mondta, hogy azért van kevés rendőr, mert jól megy a gazdaság, felszívja a közszolgálatban edződött, fegyelmezett munkaerőt.
  • Maruzsa Zoltán, az oktatásért felelős belügyi (!) államtitkár viszont azért nem veszi komolyan a pedagógusok felmondási fenyegetését, mivel a rossz gazdasági helyzetben szerinte úgysem tudnak elhelyezkedni, tehát nem is fognak felmondani a bérkövetelés elutasítása ellen tiltakozva.
  • Az ötödik Orbán-kormány igazi sztárja, Nagy Márton különadóügyi miniszter pedig egyenesen Recesszióra felkészülni! címmel írt nagyhatású cikket a Magyar Nemzetbe. Pontosabban, szerinte a „a fejlett világnak tényleg sikerült recesszióba manővereznie önmagát”, ellentétben természetesen Magyarországgal.

 

Amely ezzel is bizonyítja különállását a fejlett világtól.

 

Matolcsy György méltó szellemi utódja árnyakkal viaskodik – és velük szemben természetesen hatalmas győzelmet arat –, amikor olyan hazai „balliberális” javaslatokra utal, amelyek szerint el kellene engedni az inflációt és fékezni kell a növekedést. Szerencsére nekünk valójában ilyen gondjaink eleve nincsenek, hiszen a gazdasági növekedés saját magát fékezi, az inflációt pedig akár engedik, akár nem, felpörög. Ugyancsak Nagy Mártontól tudjuk, hogy az infláció idén azért magas, mert tavaly még alacsony volt. Csakhogy az igazság az, hogy 2018 óta egyre dinamikusabb az árak növekedése Magyarországon.

 

Az egészségügyi ellátás azonban szerencsére gördülékenyen tör előre, erre tanú Hoppál Péter – akinek gyors jobbulást kívánok – posztja, ami bizonyító erővel szolgál arra nézve, hogy „a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló”. Aki látta, annak eszébe juthat erről Bacsó Péter egyik kiváló filmje, a Banánhéjkeringő, a nyolcvanas évek közepéről, amiben a Melis György által alakított lábtöréses Bartusek elvtárs követeli, hogy úgy bánjanak vele a kórházban, mint egy „átlagos állampolgárral”, és talán ő maga is elhiszi, hogy az egyágyas, telefonos szoba, amiben a következő jelenetben viszontlátjuk, a magyar egészségügy általános nívóját tükrözi.

 

Még egy mozzanat idekívánkozik az elmúlt egy hét terméséből, Hidvéghi Balázs európai parlamenti felszólalása a cseh uniós elnökség bemutatkozásakor. A frakción kívüli Fidesz képviselője kerek perec kimondta, azt várja a csehektől, hogy irányításuk alatt minden ország, nevesítve Magyarország és Lengyelország is hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Csak hát az a helyzet, hogy mi még ott sem tartunk, mint a lengyelek, akiknek a helyreállítási tervét már elfogadta az Európai Bizottság – ami aztán egy másik vitát nyitott ki, de ezzel együtt előbbre léptek –, így valójában egyedül a magyar kormány ácsorog magányosan, befogadott terv nélkül.

 

Arról nem is szólva, hogy a helyreállítási alapból előbb kért, majd nem kért, majd megint kért hitelrészre nem adtunk be kiegészítő tervet, úgyhogy nem is egészen világos, hogy ezen a téren mégis mire számít a magyar kormány.

 

Utóbbi mozzanat azért is fontos, mert a hazai növekedési kilátásokat, a forint–euró árfolyamot, valamint az oktatás és az egészségügy helyzetét – habár ez utóbbiakra a kormány egyáltalán nem szán pluszforrásokat a költségvetésben – döntően meghatározza, hozzáfér-e az ország az uniós pénzekhez. E pénzek ma nem azért oly távoliak, mert a nyugat recesszióba manőverezi magát, és még csak nem is azért, mert dúl a háborús infláció, hanem a következő okokból:

  1. a magyar kormány európai tárgyalási pozíciója évek óta romlik a jogállamiság következetes leépítése, és az orbánizmus egyre tudatosabb exportálása miatt,
  2. az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán a magyar kormány képviseli a leginkább Putyin-barát álláspontot az EU-ban, aminek jelképes kicsúcsosodása volt Kirill pátriárka bankszámláinak megvédése,
  3. ugyanez a magyar kormány képtelen összehozni egy tartalmi értelemben megfelelő helyreállítási tervet.

 

Ezért aztán nem is marad más, mint az egykori Kern András–Szilágyi János kabaréjelenetből ismert indoklás, miszerint a balesetért a kanyar – Brüsszel, Soros, a nyugat, a szankciók – a hibás.

 

Az egy egészen másik kérdés, hogy lesz-e potens politikai erő, ami hatásos és hiteles bírálat megfogalmazására lesz alkalmas a válságba sodródó ország kormányával szemben.

 

Talán csak a kanyartól nem látni.

Címlapon

mutasd mind