A kamara nem támogatja az uniós minimálbér bevezetését és a minimálbér adómentessé tételét sem

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László egy konferencián arról beszélt, nem támogatják az uniós minimálbért, mivel kell az olcsó magyar munkaerő. Szerinte amennyiben bevezetnék, az ország elveszítené versenyképességi előnyét.
Vass Imre

2022. október 28. 09:24

A kamara nem támogatja az uniós minimálbér bevezetését és a
minimálbér adómentessé tételét sem

 „A versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amíg az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható” – mondta az elnök egy, a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián.

 

Az Európai Parlament nem olyan régen fogadta el az uniós minimálbérről szóló irányelvet. Ennek lényege, hogy a tagállamoknak a helyi költségeket és bérszinteket figyelembe véve garantálniuk kell a tisztességes megélhetést biztosító minimálbért. 

 

A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban a bruttó átlagbér 497 200, a bruttó mediánbér pedig 402 200 forint volt. Ez alapján a minimálbérnek 241- 248 ezer forint körül kellene lennie. Jelenleg a bruttó minimálbér azonban csak 200 ezer forint, ami a jelenlegi 410 forintos euróárfolyam mellett 488 eurót ér, amivel már csak Bulgáriát előzzük az unióban.

 

Parragh László kiemelte, a magyar gazdaság nem bírja sokáig azt a tendenciát, hogy a bérek gyorsabban nőnek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység. Szerinte amennyiben a cégek nem tudják kitermelni a béremelés költségeit, akkor elküldik a dolgozóit.

 

A kamara elnöke arról is beszélt a konferencián, hogy az sem elfogadható számukra, hogy a minimálbér adómentes legyen.