Ellenzék: csak a kormányváltás hozza el a zöld fordulatot

Többféle javaslata van az ellenzéknek arra, hogyan lehet zöld fordulatot végrehajtani Magyarországon, a fenntartható fejlődés, valamint a klímaváltozás hatásainak csökkentése és így a jövő megmentése érdekében.
Vass Imre

2022. január 19. 21:07

Ellenzék: csak a kormányváltás hozza el a zöld fordulatot

Többek között önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását, évente 150 ezer lakás szigetelését, a paksi atomerőmű bővítésének teljes átvizsgálását, valamint a megújuló energiaforrásokra való mielőbbi átállást ígérik. Emellett visszaadnák a településeknek a gépjárműadót, és fejlesztenék a fenntartható, elektromos és kerékpáros közlekedést is. 

 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az ellenzék szerdai, közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Kárpát-medence fokozottan kitett az éghajlatváltozásnak. Amennyibe a Fidesz marad hatalmon, Magyarország védtelen marad a klímaválsággal szemben – tette hozzá mondta a politikus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország teljesen ki van szolgáltatva az orosz gáznak és így Oroszországnak. Ezt a függést pedig csak az alternatív energiák nagyobb igénybevételével lehet csökkenteni.

 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, az elmúlt 12 évben a természetvédelem területén is óriási károkat okozott a Fidesz-kormány.

 

Az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, a kormány lerombolta a környezetvédelmi intézményrendszer a minisztériumtól egészen a hatósági rendszerig. Így nincs ami megvédje az ország természeti értékeit, zöld területeit. 

 

Az ellenzék javaslata szerint fejleszteni kell a fenntartható közlekedést is annak érdekében, hogy csökkenjen a károsanyag kibocsátás. Ennek érdekében támogatni kell az alternatív közlekedési eszközök, például az elektromos járművek és a kerékpárok minél szélesebb körű elterjedését. 

 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy a gépjárműveket és üzemanyagokat terhelő adók helyett hosszútávon, fokozatosan át kell állni a használatarányos útdíjakra, mivel így biztosítva a közutak fenntartását és fejlesztését. Azt is hangsúlyozta, hogy kormányváltás esetén a gépjárműadót teljes egészében visszaadják az önkormányzatoknak.

 

A kormányváltás elhozza a zöld fordulatot, állítja az Egységben Magyarország, ez pedig szerintük létfontosságú, hiszen ahogy mondják: a jövő vagy zöld, vagy nincs.