A jegybankra nem vonatkozik a 18 fokos fűtési határ

Természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy  feladataik ellátását a legoptimálisabb energiafelhasználás mellett teljesítsék”.
Kékes Viktória

2022. szeptember 21. 10:15

A jegybankra nem vonatkozik a 18 fokos fűtési határ

Még hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint az állami intézményeknél és állami gazdasági társaságoknál októbertől 18 foknál nem lehet melegebbre fűteni az épületeket. 

 

A jogszabály rendelkezik a kivételekről is, például a bölcsődékben, gyermekvédelmi intézményekben, bentlakásos szociális intézményekben, vagy épp a kórházakban is lehet ennél melegebb. Ezek szükségességét indokolni felesleges.

 

A Telex kiszúrt egy érdekes kivételt is: a Magyar Nemzeti Bankra sem vonatkoznak a szigorú fűtési szabályok. 

 

Amikor megkérdezték az MNB-t, kivételezett helyzetüket mi indokolja, azt a választ kapták, hogy

 

Az MNB szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja. Ez a függetlenség kiterjed arra, hogy az MNB, valamint szerveinek tagjai a törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a Kormánytól, más szervezettől, vagy politikai párttól. 

 

A fentiek alapján tehát az MNB nem vett részt a fűtési rendelet megalkotásában sem.

 

A Telex rákérdezett arra is, hány Celsius-fokos léghőmérsékletet terveznek a fűtési szezonban, és ezzel mennyi fűtési energiát spórolnának meg az előző évhez képest. Válaszukban azt írták, 

 

Az MNB természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű feladatai ellátását a legoptimálisabb energiafelhasználás mellett teljesítse”, illetve az, hogy „az MNB önkéntesen saját energiahatékonysági- és takarékossági programot alakított ki és működtet.

 

Friss hír, hogy Matolcsy Ádám barátja, a 160 millió forintos Ferrarival közlekedő Somlai Bálint nyerte el az MNB napelemes közbeszerzését. Somlai cégének felemelkedése 2018-ban kezdődött, amióta sorozatosan nyeri el a jegybank zsíros közbeszerzéseit. Legutóbb a budapesti Széll Kálmán téren lévő Postapalota felújításának második üteme drágult potom 13 milliárd forinttal. Ezt a projektet is a Raw Development nyerte el.