A járvány okozta károk ellenére is megtartja a város milliárdos szociális keretét és a sportegyesületeket is támogatja

Ötmilliárdos bevételkiesés és elvonás sújtotta a járvány idején az önkormányzatot és cégeit, ezért módosítani kell a város költségvetését. A saját erőből létrehozott milliárdos szociális kerethez azonban nem nyúlnak, a sportszervezetek pedig a tavalyi támogatás háromnegyedét kaphatják az idén.
A járvány okozta károk ellenére is megtartja a város milliárdos szociális keretét és a sportegyesületeket is támogatja

A pénteki közgyűlés előtti bizottsági dömpingben ma délelőtt ülésezett a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság is, ahol a grémium tagjai többek között a költségvetés módosítását is véleményezték. A testület tagjai – megjegyezve, hogy bevételi oldalon továbbra is sok a bizonytalanság – tárgyalásra alkalmasnak ítélték a módosítást, amelyről a végső döntést a közgyűlés hozza majd meg pénteken.

Szeged önkormányzata évek óta saját erőből építi a város szociális hálóját, amelyet a költségvetés módosítása kapcsán sem csökkentettek, így az idei évben a járvány okozta károk ellenére is megmarad az eredetileg tervezett 1 milliárd 50 millió forintos szociális keret.

A város az idén is 10 ezer forinttal segít a szegedi szülőknek az általános iskolás gyermekeik beiskolázásában és a 34 ezer szegedi nyugdíjas is alanyi jogon számíthat az Idősek napján a város ugyancsak 10 ezer forintos szociális támogatására.

Erre a két támogatási formára – amelyek beépültek Szeged önkormányzatának szociális rendeletébe is – évente 450 millió forintot fordít a város.

Míg sok városban a pandémia okozta károk miatt szinte teljesen vagy rendkívül drasztikusan megvágták a sportszerveztek támogatására fordított összeget is az idén, addig Szegeden a tavalyi támogatás 75 százalékára számíthatnak a sportegyesületek. Az önkormányzat az idén is több százmillió forintot költ az egyesületek és sportrendezvények támogatására.

A bizottság mai ülésén döntött három kiemelt szegedi sportegyesület támogatásáról.

A Szegedi Vízisport Egyesület munkáját július 1-től az év végéig 10 millió forinttal, a Szegedi Tekézők Egyesületét 3 és fél millió forinttal, a Szegedi Női Vízilabda Egyesület munkáját pedig 2 és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat. Az idei második félévben így összesen 16 millió forinttal segíti a három kiemelt sportegyesület munkáját. Ez a támogatás, jövőre az első félében összesen 24 millió forintra emelkedik majd.

A bizottság megtárgyalta és két kisebb módosítással el is fogadta az ez évi sportkeret koncepcióját és felhasználásnak részletes szabályzatát is.

rag

Tovább olvasom