A járvány két hulláma között a szokottnál is jobban szerették a szegediek a füvészkertet

Negyvenezernél is több látogatója volt tavaly az egyetem újszegedi füvészkertjének, pedig a járvány miatt csak májusban nyithattak ki. A kert az idén ünnepli alapításának százéves évfordulóját, amire szakmai és családi programok sokaságával készülnek, de a védett növényeket bemutató új gyűjteménnyel is gyarapodni a fog a látnivalók sora.
Rafai Gábor

2022. január 12. 17:04

A járvány két hulláma között a
szokottnál is jobban szerették a szegediek a füvészkertet

– Az év első négy hónapjában mi sem nyithattunk ki, így is rekordszámú érdeklődő kereste fel május és december között a botanikus kertet. Ha az év elején nem kellett volna bezárnunk, elértük volna az ötvenezres látogatottságot is. Sajnos, az egyik legszebb időszakot, a természet kora tavaszi ébredését ki kell hagyniuk a látogatóinknak – mondta Németh Anikó, a füvészkert igazgatója.

 

Legnépszerűbb hónapoknak a május, a július és az augusztus számítanak ugyan, de egyre többen jönnek ősszel is megcsodálni a lombhullást és a színes növényeket. A tél sem számít már uborkaszezonnak a kert életében, ilyenkor is sokan felkeresik hosszabb-rövidebb sétára az újszegedi tizenhét hektáros növénybirodalmat.

 

– Rossz időben elsősorban az üvegházakat látogatják, de nyáron az egyik legnagyobb vonzerő a lótuszvirágzás. Míg korábban az idősek jöttek legnagyobb számban, mostanában már a babakocsiban tolt csecsemőtől a kilencven évesig egyre szélesebb skálán mozog a látogatók életkora.

 

Nemcsak magányosan vagy családdal, hanem csoportosan is sokan keresik fel a füvészkertet. Jó időben óvodai és iskola foglalkozásokat tartanak a szabadban, de nyugdíjas csoportok is előszeretettel látogatnak el Újszegedre, nemcsak Szegedről.

 

 

– A járvány miatt tavaly a nyitás után sokan úgy igyekeztek enyhíteni a bezártság okozta pszichés nyomást, hogy eljöttek hozzánk kiszellőztetni magukat. Az is jelentős vonzerő volt, hogy a szabadtéri programok biztonságosnak számítottak a fertőzésveszély miatt.

 

Noé bárkájában megcsodálhatjuk majd a védett növényeket

 

A kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor, 1922-ben a város húsz hektár szántóföldet ajándékozott az egyetemnek, hogy azon botanikus kertet létesítsenek. Három évvel később, 1925-ben meg is kezdődött a terület növényekkel történő betelepítése, az idén pedig már a centenáriumra készülnek Újszegeden.

 

– A megszokottnál is több programmal ünnepeljük majd a száz évet. Május utolsó hétvégéjén a Növények Napjához és a Biodiverzitás Védelmének Világnapjához kapcsolódva szakmai előadásokkal és családi programokkal is készülünk. Október 8-án pedig meglepetéssel várjuk majd százéves füvészkert vendégeit.

 

Németh Anikó elmondta, az idén sem maradnak el az elmúlt években bevált programok, lesznek levendula és rózsa napok, megtartják a lótuszünnepet és a rovarfogó növényeket is bemutatják.

 

– Az utóbbi években vált nagyon kedveltté a szegediek körében a Tök jó napunk, amikor a családokat várjuk tökfaragással, játékokkal, fejtörőkkel és tökös ínyencségekkel. Ezt természetesen az idén megtartjuk.

 

Nemcsak programokkal, de új gyűjtemények bemutatásával is készülnek a centenáriumra. A tervek szerint az év végig elkészül a Noé bárkája elnevezésű kiállítás, ahol a védett és fokozottan védett növényeket mutatják majd be. 

 

Ezekre a programokra várják az idén a látogatókat 

 

Április 23., szombat 

    Föld Napja

Május 26-28., csütörtök–szombat

    100 éves a Füvészkert – centenáriumi programok

Június 25-26., szombat–vasárnap

    IX. Levendula és Rózsa Napok

Július 30-31., szombat–vasárnap

    XV. Lótusz Napok

Szeptember 18., vasárnap

    Rovarfogó Növények Napja

Október 8., szombat

    A Füvészkert 100. születésnapja - centenáriumi meglepetés program

Október 16., vasárnap

    IX. Tök Jó Nap