A járvány idején is szerettek olvasni a szegediek: 330 ezer kötetet kölcsönöztek tavaly a Somogyi-könyvtárból

Tavaly több mint 230 ezer látogatót fogadott a Somogyi-könyvtár, akik összesen 330 ezer könyvet kölcsönöztek. A járvány előtti utolsó „békeévben” 303 ezren lépték át a Dóm téri üvegpalota, vagy valamelyik fiókkönyvtár küszöbét. Igaz, tavaly a pandémia miatt csak nyolc hónapig tarthattak nyitva, ha egész évben fogadhatták volna az olvasókat, akkor elmondhatnák, távolról sem csökkent az érdeklődők száma.
Rafai Gábor

2022. január 07. 13:09

A járvány idején
is szerettek olvasni a szegediek: 330 ezer kötetet kölcsönöztek tavaly a
Somogyi-könyvtárból

– Lassan, de biztosan kezdünk visszaállni a járvány előtti szintre. Az látszik, hogy van igény a szoláltatásainkra, de a látogatottságot mindig az aktuális járványhelyzet befolyásolta tavaly. Ha erősödött a pandémia, csökkent a látogatók száma, ha enyhült, akkor nőtt. Óvatosak az olvasók, kevesebben látogatták a programjainkat, de többen kölcsönöztek. Egy év alatt közel harmincezerrel nőtt a kikölcsönzött kötetek száma – mondta Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

 

Míg 219-ben 419 ezer, addig 2020-ban a járvány miatt csak 305 ezer kötetet vittek haza olvasni a szegediek. Tavaly viszont – annak ellenére, hogy négy hónapig zárva volt a könyvtár – már 330 ezer kötetet kölcsönöztek.

 

 

– Az év első négy hónapjában, amíg csak a Könyvtárpontokon keresztül adtuk ki a könyveket, közel százezer dokumentumot kölcsönöztünk. Négyezer könyvcsomagot állítottunk össze és adtunk át könyvtáraink előtt az olvasóknak.

 

A több mint 23 ezer beiratkozott olvasó között tavaly is az 55 év felettiek voltak többségben, míg ez a korosztály 11 ezer olvasóval képviseltette magát, addig 5 ezer tizennégy év alatti fiatal iratkozott be.

 

– Az olvasóink kor szerinti összetételén a járvány semmit sem változatott. Korábban is az idősebb olvasók voltak többségben. A pandémia azért több mindenre rávilágított. Többek között arra is, hogy az olvasóink jó néven vették, hogy vállaltuk a könyvcsomagok összekészítését, amelyeket aztán biztonságosan és gyorsan át tudtak venni. A szolgáltatásra máig van igény, jelenleg is hetente tíz-tizenöt könyvcsomagot állítunk össze ás adunk át az adminisztrációs pultnál. Ezt a kiszolgálási formát szeretnénk hamarosan bővíteni, és egy könyvkiadó automatát helyezünk el tavasszal a Dóm téri főbejárat mellett. Ebbe az előre megrendelt könyvcsomagokat betesszük és az olvasók a nekik legkedvezőbb, legmegfelelőbb pillanatban tudják majd kivenni és hazavinni az olvasnivalót, akár éjszaka is – mondta el az igazgató.

 

 

Megtudtuk azt is, lesz is mit bekészíteni, hiszen a könyvtár tavaly, a járvány idején is folyamatosan szerzett be új köteteket. A megvásárolt közel 30 ezer új könyvből tízezer a megye 39 kistelepülésére került, a többi a Somogyi-könyvtárba és fiókjaiba.

 

– Kevesebb könyvet adtak ki tavaly a járvány miatt, így egy-egy kiadásból több példányt is be tudtunk szerezni, de kottákat, CD-ket, DVD-ket és folyóiratokat is folyamatosan vásároltunk.

 

Az 1883. októberében Somogyi Károly esztergomi kanonok nagylelkű adományának köszönhetően megnyílt könyvtárban az elmúlt száznegyven évben az ajándékba kapott 43 ezer kötet közel egymillió dokumentumra bővült, amelyből 230-250 ezer kölcsönözhető, azaz haza is vihető néhány hétre.

 

– Jelentős fejlesztéseket is sikerült meglépnünk tavaly, amelyek közül az Északvárosi Fiókkönyvtár teljes megújulása volt a legnagyobb volumenű beruházás. Tizenötmillió forintos önkormányzati és pályázati forrásból, valamint sok önkéntes munkával modern lakótelepi könyvtárrá változott a közel negyven éves, fiókkönyvtár, amely évek óta a városrész közösségi központja is egyben. Emellett a központi könyvtárban a régi klubhelyiségünket alakítottuk át közösségi térré, ahol kisebb rendezvényeket is tartunk majd, de akárcsak egy kávéra, vagy beszélgetésre is beülhetnek az olvasók. Most Dorozsmán egy tinisarkot rendezünk be, amit január végén adunk át az ott élő fiataloknak.

 

A könyvtár évente több száz kisebb-nagyobb rendezvénynek is helyet ad. Tavaly, a járvány enyhülését követően a legtöbb hagyományos nagyrendezvényt sikerült is megtartani.

 

 

– A Házasság hetét és a Költészet napját még online szerveztük meg, de az év legtöbb, hagyományos programját már sikerült megtartani. Az Ünnepi könyvhét közel százhúsz programját tizenöt helyszínen rendeztük meg, nyáron pedig négy olvasótáborba is várjuk a vakációzó szegedi gyerekeket, de sikerült megszervezni a Képregényfesztivált és kinyitottuk az épületet a Múzeumok könyvtári éjszakáján is.

 

Sikaláné Sánta Ildikó szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy a könyvtári alapszolgáltatásokat biztonságos körülmények között tudják biztosítani a szegedieknek. 

 

– Nagyon nehéz tervezni, mivel továbbra nyakunkon a járvány, ezért a fontosabb programjainkat úgy állítjuk össze, hogy mindenütt van egy B-terv is.