A járvány idején hetek alatt épített új fertőtlenítőszer-gyárat a Florin

A koronavírus-járvány ideje alatt megtízszerezte kézfertőtlenítő-gyártását a szegedi Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. A cég egy vadonatúj fertőtlenítő gyárat is felépített az utóbbi hónapokban, mely jelenleg tesztüzemmódban működik, de két héten belül elindulhat a termelés akár hat gyártósoron is.

2020. június 26. 11:37

A Florin vészhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab Brado fertőtlenítőszert állított elő, és összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá a cég a védekezéshez. A Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. vezetése mindjárt a kezdetek kezdetén megértette, hogy lépni kell, hiszen olyan hihetetlen mennyiségű fertőtlenítőszerre lesz szükség a következő hónapokban, ami a korábbi kapacitással, műszaki háttérrel képtelenség lesz előállítani.

Barta Attila cégvezető azt mondja, hogy a szegedi és Csongrád megyei vállalkozások példaértékű összefogásának köszönhetően nőtt ki hetek alatt a földből az az új üzem, melyben korszerű eszközökkel, javarészt automatizált gyártósorokkal képesek 100 ezer kis- és nagy kiszerelésű Brado fertőtlenítőszert előállítani egy nap alatt. Az új gyártócsarnok a benne lévő keverő- és csomagoló berendezésekkel, a hozzá kapcsolódó raktárral és laborral 1,3 milliárd forintos beruházásból valósult meg, melyből 400 milliót különböző pályázati forrásokból fedeztek.

Nem mellékes körülmény, hogy a gyártáskapacitás növelése jelentős létszámnövekedéssel járt a cégnél. Az új beruházás és a keresletemelkedés nyomán így a Florin 90-ről 150-re növeli a létszámát. Ennek is köszönhetően összesen 4 millió darab fertőtlenítésre használt eszköz készült a vészhelyzet kihirdetése óta a cégnél. A Florin a járvány ideje alatt folyamatosan ellátta Brado fertőtlenítőszereivel az egészségügyi intézményeket, szállított a MÁV-nak, a Volánnak, a BKV-nak, továbbá köztisztasági cégeknek és más közületi megrendelőknek, valamint kiskereskedelmi hálózatoknak is.

Barta Attila büszkén mondja, hogy mindig volt raktáron a szükséges fertőtlenítő eszközökből, igaz, fontossági sorrendet kellett felállítaniuk a megrendelők között. Természetesen elsőbbséget élveztek az egészségügyi intézmények, és voltak olyan időszakok, amikor az elkészült fertőtlenítőket a gyártósorról egyenesen a teherautókba, kamionokba pakolták.

Ehhez persze az is kellett, hogy olyan komoly tapasztalatuk legyen a gyártásban, amire alapozva bátran belevághattak a 2000 négyzetméteres gyártócsarnok építésébe. A komoly szakmai múltat jól jelzi, hogy 40 éve készült először Brado márkájú fertőtlenítőszer a Florinban, és a cég már a járvány kezdetén is a legnagyobb kapacitású hazai fertőtlenítőszer gyártó volt. Jelenleg 20 különböző összetételű kéz-, bőr-, és felületfertőtlenítőszert gyárt a Florin egészségügyi és lakossági felhasználásra. Az elmúlt 3 hónapban 15 új terméket hozott létre, így már 60 féle méretben, csomagolásban kaphatóak a Brado fertőtlenítőszerei.

Barta Attila cégvezető

Az új üzemben hét hatalmas keverőtartály kapcsolódik a gyártósorokhoz, amelyekből már kettőn is termelni tudnak a tervezett hatból, és a többihez még hiányzó gépek is hamarosan megérkeznek. A tesztüzem ideje alatt a különböző hatósági engedélyek beszerzése folyik, így a tervek szerint két héten belül a normál üzemmód is elindulhat. A Florin a járvány esetleges elmúltával vissza tudott állni a megszokott rendre, így a fertőtlenítőszerekből már minden megrendelői igényt ki tud elégíteni, és az egyéb termékeinek az előállítását is újraindította.