A járvány és a kormányzati elvonások hatása: leépítés lesz a városházán és csökken a képviselői fizetés Tatabányán

A város 16 milliárd forintos költségvetésében 2 milliárd forintos hiány keletkezett, emiatt kell valahogyan csökkenteni a kiadásokat. Szegeden is súlyosak a bevételkiesések az önkormányzatnál.

2021. január 07. 19:36

A járvány és a kormányzati elvonások hatása: leépítés lesz a városházán és csökken a képviselői fizetés Tatabányán

Tatabányán 30 százalékkal csökkentik a képviselők fizetését, csaknem 10 százalékos létszámleépítés lesz a városházán, és költségcsökkentő intézkedések is várhatók a város életének számos területén

közölte a Facebookon a város polgármestere csütörtökön.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) elmondta: a város 16 milliárd forintos költségvetésében 2 milliárd forintos hiányt okoztak a járványhelyzet miatt elmaradt bevételek és a kormányzati elvonások. 

A polgármester kiemelte, hogy a tiszteletdíjak 30 százalékos csökkentésével az önkormányzat képviselői és bizottsági tagjai is kiveszik részüket a közös tehervállalásból. Emellett csökkentik a városüzemeltetést végző T-SZOL Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióit, valamint a közvetett önkormányzati tulajdonban lévő cégek felügyelőbizottsági tagjainak létszámát. A törvényben előírt feltételeket betartva kettővel kevesebb igazgatósági tagra és kilenccel kevesebb felügyelőbizottsági tagra lesz szükség.

A polgármesteri hivatalban egyes feladatok összevonása után csaknem 10 százalékos létszámleépítés lesz, ezzel idén 60, jövőre 130 millió forint takarítható meg a polgármester szerint.

A városházán megszüntetik a szolgálati időt jutalmazó hűségpénzt, ami 60 millió forinttal csökkenti a kiadásokat. „Ezentúl nem a hűséget, hanem a teljesítményt kívánjuk díjazni” – fogalmazott a polgármester, aki közölte azt is, hogy

a jelenlegi kettő helyett februártól a városnak csak egy alpolgármestere lesz.

Szücsné Posztovics Ilona azt mondta, a most bejelentett intézkedéssorozat 300 millió forintos megtakarítást jelent. A racionalizálást a következő időszakban az intézmények, a sport- és civil szervezetek támogatásának áttekintésével, valamint a városüzemeltetés átvilágításával folytatják.

A tatabányai polgármester teljes Facebook-posztja és -videója itt látható:

Szegeden is nagyon komoly veszteségei vannak az önkormányzatnak

Eddig több 8 milliárd forint Szeged vesztesége – írtuk november közepén. Botka László polgármester akkor a Szeged Televízióban arról beszélt, a város költségvetésében addig összesen 8 milliárd 300 millió forint veszteséget okoztak a járvány és a kormányzati elvonások együtt. Utóbbi addig 4 milliárd 200 millió forint volt.

„Úgy látszik, kétfrontos háborút folytat a kormány: harcol a járvány ellen és az önkormányzatok ellen is”

– jegyezte meg akkor Botka László.

A polgármester az extra kiadások és a veszteségek között említette

  • az elvont közösségi közlekedési támogatást,
  • az elvett gépjárműadót,
  • az ingyenessé tett parkolást és
  • a szegedi gazdaság veszteségeit is.

Arról is beszélt, hogy addig félmilliárd forintba kerültek a védelmi intézkedések Szegeden, ezek többségét a járatsűrítésekre, és védelmi felszerelések vásárlására költötték.

Azóta kiderült,

az Orbán-kormány a felére csökkenti a vállalkozások által fizetendő iparűzési adót 2021-ben a járványra és a munkahelyek megmentésére hivatkozva, ami az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrása.

Az intézkedés ellen számos település vezetője tiltakozott, fideszesek és ellenzékiek egyaránt, de még vállalkozók is ellenezték, és gazdasági szakemberek szerint is káros döntés.

A tavalyi év végén továbbá az is napvilágot látott, hogy

a kieső adóbevételek miatt a kormány csak a fideszes nagyvárosokat kompenzálja.

Ezt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már úgy kommentálta, hogy

Magyarország nem köztársaság, másodrendű állampolgárként kezeli az Orbán-kormány az ellenzéki vezetésű településeken élőket.

Szeged polgármestere, Botka László pedig azt írta a Facebookon, hogy

ahol az embereket politikai véleményükért büntetik, azt diktatúrának hívják.

kmn

Vélemények

mutasd mind