A humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett zártkörű miniszteri eligazításon az egészségügyért (is) felelős miniszter arról beszélt, pontosan tudja, hogy a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani.
Kékes Viktória

2022. június 17. 07:58

A humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás

Zártkörű állománygyűlésen vettek részt az egészségügyi ágazat képviselői szerdán. A Népszava úgy tudja, az eseményen sem fotózni, sem hangfelvételt készíteni nem lehetett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatóra Pintér Sándort Orbán Viktor és Gulyás Gergely is elkísérte.

 

A Belügyminiszter a Népszava forrásai szerint főként arról beszélt, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani. Bejelentette, hogy továbbra is készül az orvosok pontos megszámlálásra, az ügyeleti rendszer átalakítására, a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazására a diagnosztikában. Továbbá készül az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére is. Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, a körzetek összevonásával orvosolná. Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének.

 

Egyértelművé tette azt is, hogy pontosan tudja: a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani.

 

Az is elhangzott, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan. Azt is egyértelművé tette a miniszter, hogy nincs szó a háziorvosok szolgálati jogviszony törvény hatálya alá helyezéséről.

 

Pintér Sándor előadása után a miniszterelnök is beszédet mondott, a kormányfő a következő négy–tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette.

Vélemények

mutasd mind