A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg: ez alkalomból úgy készítették el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
Garai Szakács László

2022. augusztus 12. 20:51

A hőség miatt idén cserepes
növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

A virágszőnyeget száz, Mexikóból, Spanyolországból, Olaszországból és Japánból érkezett önkéntes készítette, akik az alkotáshoz a hőségnek jobban ellenálló virágokat választottak, és többségüket cserepekben helyezték el, hogy megkönnyítsék életben maradásukat, majd később elültessék őket. Az installációnak harminc fok feletti hőmérsékletet kell kibírnia. Karel Goethals, a rendezvény szóvivője elmondta, noha a körülmények egyáltalán nem ideálisak a virágoknak, megtettek minden óvintézkedést, hogy megkíméljék őket.

 

Korábbi megoldások, 1. rész

 

A tervezőknek számos begóniát belga dáliákra kellett cserélniük, mert azoknak kevesebb vízre van szükségük. A hagyomány szerint a virágszőnyeget közel 400 ezer virágnak kell alkotnia, hogy beterítse a mintegy 2000 négyzetméter területű Grand Place-t. A kárpit megalkotásához begóniát használnak, amelyből évente mintegy 60 millió szálat termesztenek Belgiumban.

 

Korábbi megoldások, 2. rész

 

A brüsszeli főtér kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben, augusztus közepén megrendezik ezt a látványosságot. Tavaly az esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Idén a virágszőnyeget arabeszk motívumok alapján alkották, ugyanúgy mint a legelsőt, 1971-ben.

 

Az első, 1971-es virágszőnyeg

 

A szőnyeget tervező mexikói művész, Roo Aguilar Aguado szerint az erős napsütés a legjobbat hozta ki az alkotás színeiből, installációját a „múló művészet olimpiájának” nevezte. A virágszőnyeg vasárnap estig látható Brüsszel főterén.

 

(MTI)

 

Nyitóképünkön a minta, amit idén kiraktak – először cserepes virágokból

 

Kész