A honvédségi magángépek használata arra is jó, hogy átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utazások elszámolását

A kormánynak jó szolgálatot tesz a költések elrejtésére, hogy honvédségi szállítógépként használja a 10 milliárdokért vásárolt gépeket saját utazásaira.
Kékes Viktória

2022. december 15. 11:56

A honvédségi magángépek használata arra is jó, hogy átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utazások elszámolását

Tavaly horvátországi nyaralásáról utazott Rómába Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a katolikus vezetők konferenciájára. Akkor sajtóhír volt, hogy a honvédségi csapatszállítónak vásárolt, de valójában bőrfotelekkel és faberakásokkal díszített belsővel ellátott luxusrepülő éppen ekkor indult el Budapestről Rómába, és az oda-, valamint a visszaúton is megállt Horvátországban. Méghozzá ugyanott. Azt persze nem árulták el, hogy

  • Orbánék mivel utaztak Horvátországból Rómába,
  • és ki fizette az útiköltséget valamint a szállást.

 

Ilyen a honvédségi luxusrepülő belülről Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A K-Monitor viszont perelt az információkért. A bíróság ítéletének eleget téve, a Külügyminisztérium közölte: Orbánék honvédségi géppel utaztak, de az utazás költségét a miniszterelnök tavaly szeptemberben befizette a minisztérium pénztárába. A K-Monitor azt is tudni szerette volna, mennyibe került a honvédségi repülő útja Budapestről Horvátországon át Rómába és vissza, de erre a Külügyminisztérium nem volt hajlandó válaszolni, sőt fellebbeztek a bíróság döntése ellen.

 

Másfél év után, most másodfokon is pert nyert a K-Monitor a külügy ellen, így kiderült, hogy

 

Orbán 631 ezer 610 forintot fizetett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a családtagjai utazásával kapcsolatban. Az viszont, hogy ez pontosan a hivatalos delegációval utazó Lévai Anikó, vagy Orbán Gáspár, esetleg mindkettejük milyen költségeinek ellenértéke, nem derült ki. A minisztérium továbbra is ragaszkodott azonban ahhoz, hogy sem a szállás-, sem pedig az útiköltség kapcsán nem kellett adatokat közölnie. 

 

Az antikorrupciós civil szervezet szerint a per tanulsága, hogy a honvédségi gépek használata átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utak elszámolását. A kormánynak jó szolgálatot tesz a költések elrejtésére, hogy honvédségi szállítógépként használja a 10 milliárdokért vásárolt gépeket saját utazásaira, de ennek pontos jogalapja máig nem tisztázott.