A hónap végéig lehet pályázni a 2023. évi szegedi művészeti támogatásokra

Alkotói támogatásra, pályakezdői támogatásra, művészeti ösztöndíjakra lehet támogatást kérni.
Szegedi Tükör

2023. március 19. 19:43

A hónap végéig lehet pályázni a
2023. évi szegedi művészeti támogatásokra

A pályázati dokumentációk és a pályázathoz szükséges adatlapok letölthetők Szeged önkormányzata honlapjáról a „Pályázatok, keretek” menüpont alatt.

 

A pályázatok beküldésének határideje: 2023. március 31., péntek.

 

  • A művészeti támogatást a városban élő vagy Szegedhez kötődő, bármely művészeti ágban működő hivatásos és amatőr művészek (írók, költők, képzőművészek, iparművészek, fotósok, filmesek, zeneművészek, előadóművészek, táncosok, rendezők, népművészek, művészeti kutatásokat végzők, művészeti szakírók stb.), továbbá művészeti felsőoktatási intézményben tanulók kaphatják. A támogatás kizárólag magánszemélyek számára, pályázat útján nyerhető el. Egy pályázó csak egy kategóriában pályázhat.
  • Alkotói támogatás jelentős művészi vállalkozás megvalósításához (például regény, verseskötet, zenemű, film és egyéb előadás anyagának megírása, összeállítása, kiadvány előkészítése, sajtó alá rendezése, kiállításra való felkészülés, anyag összeállítása, katalógus létrehozása, szerepre, fellépésre, rendezésre való felkészülés, művészeti kurzuson, posztgraduális művészeti képzésen való részvétel, tanulmányút stb.) kérhető. Nem pályázhat, aki a három megelőző évben (2020–2022) alkotói vagy pályakezdői támogatásban részesült. A támogatás egy pályázóra jutó összege: 100–300 ezer forint.
    A pályázati célt a pályázónak 2024. július 31-éig kell megvalósítania. Ennek módját és várható időpontját a pályázatban világosan ki kell fejtenie.
  • Pályakezdői támogatást 35 évnél fiatalabb szegedi alkotók a művészi pályakezdéssel kapcsolatos gondok enyhítésére kérhetnek. Nem pályázhat az, aki pályakezdői vagy alkotói támogatásban már részesült. A támogatás egy pályázóra jutó összege: 100–300 ezer forint.
    A pályázati célt a pályázónak 2024. július 31-éig kell megvalósítania. Ennek módját és várható időpontját a pályázatban világosan ki kell fejtenie.
  • Művészeti ösztöndíjra pályázhat bármely művészeti ágban, felsőoktatási intézményben művészeti képzésben résztvevő, állandó szegedi lakhellyel rendelkező vagy szegedi művészeti intézményben dolgozó művészjelölt vagy művész. Az ösztöndíj alapvető feltétele, hogy az ösztöndíjas Szeged város művészeti életét gazdagítsa. Az ösztöndíjassal kötött szerződés mindenkor a pályázó személyéhez igazodik. Művészeti ösztöndíj 2–6 félévre adható, tanévenként tíz hónapra. A támogatás összege: a mindenkori minimálbér.

 

A döntés várható határideje: május 5., péntek.

 

A döntés felülbírálata nem kérhető. A pályázatok visszaküldésére az önkormányzatnak nincs lehetősége. A művészeti támogatásokat a Szeged Napja ünnepségsorozaton belül adja át az önkormányzat.