A holokauszt szegedi és környékbeli áldozataira emlékeznek Szegeden vasárnap és kedden

Az egykori téglagyári gettó bejáratánál, a zsinagógában, és a nagyállomáson is lesz megemlékezés.
Kovács M. Norbert

2022. június 23. 09:44

A holokauszt szegedi és környékbeli áldozataira emlékeznek Szegeden vasárnap és kedden

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, majd kedden a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának 78. évfordulója alkalmából, tájékoztatott a Szegedi Zsidó Hitközség.

 

Vasárnap délelőtt előbb az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést, majd a halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt a szegedi zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet.

 

Kedd este a szegedi nagyállomás emléktáblájánál rendez kegyeleti megemlékezést a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyi egyházközsége.

 

Szegeden a gettósításra vonatkozó polgármesteri rendeletet 1944. május 17-én adták ki. A zsidók nem hagyhatták el a számukra kijelölt területet, és semmiféle kapcsolatot nem létesíthettek a külvilággal. A zsúfoltságot, az egészségügyi kellékek hiányát és a mind rosszabb élelmezési helyzetet súlyosbította, hogy megszakították a gettó áram- és gázellátását. A városban már hetekkel korábban gyűjtőtábort jelöltek ki – a Pick-szalámigyár egyik sertésólában, valamint a kis zsinagógában – mintegy 2200 délvidéki, elsősorban adai, magyarkanizsai és zentai zsidó számára. Őket Bajára szállították, majd valamennyiüket Auschwitzba deportálták május végén.

 

Júniusban Szeged és térsége valamennyi zsidó lakóját a szegedi téglagyár területére zsúfolták. Az egykori gyár területén kialakított gyűjtőtáborba kilencezer ember érkezett a városból és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról.

 

A gyűjtőtáborból június 25-28. között három vonat indult Auschwitzba és a Bécs melletti Strasshofba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából több mint kétezer ember vált a holokauszt áldozatává, több mint hatszázan pedig munkaszolgálatosként vesztették életüket.