A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek a zsinagógában

– A város legtragikusabb napjaira emlékezünk ma. A legtragikusabbra, mert Szeged közössége saját maga ellen támadt, és ez példátlan a város történetében – mondta Szabó Sándor a holokauszt áldozatainak emlékére rendezett istentiszteleten.

2018. július 03. 02:35

Az egykori téglagyári gettó bejáratánál lévő emlékoszlopnál is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak. A holokauszt szegedi áldozataira B. Nagy László országgyűlési képviselő, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke emlékezett.

A 8617 Szegedről elhurcolt zsidó honfitársunkra emlékeztek ma, vasárnap délelőtt az egykori téglagyári gettónál, majd az Új Zsinagógában gyászistentiszteletet tartottak a holokauszt áldozatainak emlékére.

Emlékezőbeszédet mondott Szabó Sándor országgyűlési képviselő.

Az egykori téglagyár területén kialakított gyűjtőtáborban 1944 júniusában kilencezer embert zsúfoltak össze Szegedről és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról. A táborból június 25. és 28. között három vonat indult Strasshofba és Auschwitzba.

A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából 2091 ember vált a holokauszt áldozatává, további 612-en a munkaszolgálat során vesztették életüket.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszöntőjében azt mondta, jelenleg alig négyszáz zsidó vallású ember él Szegeden. A holokausztot követően is sokan kivándoroltak, a túlélők közül pedig ma már csak nagyon kevesen maradtak.

– Azért gyűltünk össze, hogy meggyászoljuk Szeged polgárait. Azokat az embereket, azokat a polgártársainkat, akiket szégyenszemre elhurcoltak közülünk, és haláltáborokban, vagy az odavezető úton haltak mártírhalált miattunk. Miattunk, mert közös a felelősségünk, hogy mindez megtörténhetett, és közösen kell vinnünk ezt a felfoghatatlanul súlyos terhet, hogy soha többé ne történhessen hasonló – mondta Szeged országgyűlési képviselője.

Szabó Sándor szólt arról is, hogy Szeged múltjában és történelmében sok tragikus esemény volt. Jártak itt a tatárok és a törökök, volt itt tűzvész, pestis és árvíz is. De semelyik sem tudott olyan gonosz pusztítást végezni, mint a második világháború. A szegedi zsidók elhurcolása azért a legtragikusabb városunk történetében, mert Szeged közössége saját maga ellen támadt, és ez példátlan.

– Nemcsak azok miatt kell ma szégyenkeznünk, akik aktív résztvevői voltak a kegyetlen népirtásnak, hanem azok miatt is, akik tétlenül nézték azt, hogyan gyűjtik össze és szállítják el haszonállat módjára zsidó honfitársainkat. Olyan vétek ez, amit soha nem lehet helyrehozni. Olyan kárt szenvedett városunk, amit sohasem lehet már pótolni – jelentette ki Szabó Sándor.

Benyik György, a Gál Ferenc Főiskola tanára emlékező beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy

a zsidók megsemmisítése nem korlátozódott a nácik rémtetteire, többek között Sztálin több száz zsidó értelmiségit végeztetett ki. Napjaikban is egyre erősödik világszerte az antiszemitizmus.

–  A borzalom megtörtént, de ha merünk álmodni, az talán meggyógyít bennünket, még akkor is, ha soha nem lehet elfelejteni a holokausztot.

Ezt követően Schwarcz Péter rabbihelyettes, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője emlékezett az áldozatokra. Végül a gyászistentisztelet résztvevői a zsinagóga előterében megkoszorúzták a szegedi áldozatok emléktábláját.

Videóink is vannak! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportjait is a megemlékezésekről!