A holdfény impresszionistája nyár elejéig beköltözik a Fekete házba

Egy méltatlanul elfeledett szegedi festőművész, Joachim Ferenc alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken délután 5 órakor a Fekete házban. A száznegyven éve született művészt a „holdfény impresszionistájának” is nevezik különleges, éjszakai fényeket megjelenítő stílusa miatt.
Rafai Gábor

2022. március 17. 16:53

A holdfény
impresszionistája nyár elejéig beköltözik a Fekete házba

Joachim Ferenc a századelő magyar festészetének egyik felfedezésre váró, különleges képviselője. A küzdelmes életű festőt elsősorban szülővárosában, Szegeden tartották számon, azonban sokat élt és állított ki Budapesten, illetve különböző európai városokban is. Ösztöndíjasként élt Párizsban, ahol jó barátságot kötött például Czóbel Bélával. 

 

Joachimot elsősorban az impresszionizmus világa varázsolta el: azon belül is a leszálló éjszaka különleges optikai világa. Ő maga „esthangulatnak” nevezte ezt az átmeneti napszakot.

 

Festői karrierjét derékba törte az első világháború. Bár termékeny maradt a háború utáni években is, nemzetközi pályafutását már nem tudta folytatni. A két világháború között felváltva élt Szegeden és Budapesten, a második világháborút bujkálással töltötte mert menekítenie kellett zsidó származású párját és gyermekeiket. Utolsó gyűjteményes tárlatát 1945-ben rendezték a Móra Ferenc Múzeumban.

 

A művész munkássága előtt tisztelgő tárlaton különleges éjszakai és tengeri tájképek, virágzó fákat ábrázoló festmények, portrék és enteriőrfestmények egyaránt láthatók lesznek. 

 

A kiállítást március 18-án, pénteken délután 5 órakor nyitják meg a Fekete házban, ahol Fogas Ottó múzeumigazgató köszönti a látogatókat. A tárlathoz bevezetőt mond Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. A kiállítást bemutatja a tárlat kurátora, Rieder Gábor művészettörténész. A kiállítás ötletgazdája és társkurátora Szabó Tamás restaurátorművész. Közreműködik Varga Laura fuvolaművész.

 

A Joachim – A holdfény impresszionistája című kiállítás június 26-ig látható naponta 10 és 18 óra között.