A hétvégéig van ideje az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: átadják-e a szakrendelőket az államnak

2013-ban minden magyar önkormányzatnak lehetősége volt önként átadni a szakrendelőjét az államnak. A lehetőséggel akkor a helyhatóságok mindössze öt százaléka élt.
Kékes Viktória

2023. március 21. 10:36

A hétvégéig van ideje az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: átadják-e a szakrendelőket az államnak

Tavaly júniusban derült ki, hogy Takács Péter javaslatára államosítani akarja az állam az egyelőre az önkormányzatok tulajdonában lévő szakrendelőket. A Népszava most egy polgármestereknek elküldött levélre hivatkozva azt írja, a helyhatóságoknak a hétvégéig kell nyilatkozniuk arról, hogy átadják-e ezeket az államnak. 

 

A Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük. Ennek megfelelően az újpesti önkormányzat hétfőn este közleményben már jelezte: a városvezetés határozott álláspontja, hogy a szakrendelőnek Újpest fenntartásában kell maradnia. Hasonló véleményen van Soproni Tamás is. A VI. kerület ellenzéki polgármestere a lapnak azt mondta, buta döntés lenne a központosítás. Szerinte ezzel a lépéssel forrást is kivonnának az ellátórendszerből és beszélt arról is, hogy csak az elmúlt három évben – részben az önkormányzat segítségével – jelentősen megújult a műszerpark a szakrendelőjükben. Soproni bízik abban, hogy a kormány nem fogja elvenni azoktól az önkormányzatoktól a szakrendelőket, amelyek nem akarják odaadni.

 

Való igaz, tavaly szeptemberben az ötletgazda egészségügyi államtitkár azt ígérte: ha az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki, betegforgalmi és kihasználtsági felméréséből az derülne ki, hogy nem jó ötlet az államosítás, akkor ő nem fogja azt erőltetni. Kérdés, hogy mennyire lehet hinni neki. 

 

A Népszava arra emlékeztet, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség 12 pontban gyűjtötte össze, miért nem lenne jó a szakrendelők államosítása. Egyebek mellett azt írták: a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat. Megjegyezték: 2013-ban minden magyar önkormányzatnak lehetősége volt önként átadni a szakrendelőjét az államnak. A lehetőséggel a helyhatóságok mindössze öt százaléka élt. A kórházakhoz akkor hozzácsatolt szakrendelők elveszették önállóságukat. Példaként említették, hogy például a Gönci Szakrendelőt, amit a Sátoraljaújhelyi kórházhoz integráltak, azt azóta bezárták és remény sincs az újraindítására.