A helyiek még nem is hallottak róla, de akkumulátoralkatrész-gyártó üzem épül Vácrátóton

A beruházást bejelentő Szijjártó Péter szerint akik az elektromos akkumulátorgyárak magyarországi telepítése ellen hergelnek, más érdekeit szolgálják.
Kékes Viktória

2023. február 07. 12:10

A helyiek még nem is hallottak róla, de akkumulátoralkatrész-gyártó üzem épül Vácrátóton

„Ma egy újabb nagy sikert tudunk bejenteni, a japán Nippon Paper Industries úgy döntött, hogy egy új akkumulátoralkatrész-gyártó üzemet hoz létre Vácrátóton” - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

 

A 15 milliárd forintos beruházásból 2,3 milliárdot a magyar költségvetés áll, az üzem 60 új munkahelyet hoz majd létre. A külügyminiszter szerint a „cellulózgyártás az egyik legkörnyezetkímélőbb technológia, amit e területen használni lehet”.

 

„Ha valaki hergelni akar, akkor a fogmosással vagy annak abbahagyásával kell kezdenie, tekintettel arra, hogy a fogkrémben is felhasználják ezt az anyagot, az élelmiszeripar többi területéről már nem is beszélve”.

 

Szijjártó Péter hozzátette:

 

„Akik ma az akkumulátorgyárak és a beszállító vállalataik Magyarországra történő telepítése ellen hergelnek, azok magyarországi munkahelyek tízezreit veszélyeztetik, és azt akarják elérni, hogy ezek a munkahelyek valahol egy másik országban vagy más országokban jöjjenek létre”.

 

Az RTL Híradó szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak a helybéliek a leendő üzemről. Több embert is megkérdeztek, de egyikük se hallott arról, hogy hamarosan cellulózgyár épül a község határában.

 

Az utóbbi hetekben többek között Debrecenben, Nyíregyházán és Fóton is egyre hevesebben tiltakoznak az oda tervezett akkumulátoripari beruházások ellen. Szombathely vezetése pedig határozatba foglalta, hogy nem épülhet ilyen beruházás a település területén.

 

(Borítókép: Haon/Molnár Péter)