A helyi Fidesz volt elnöke egészen biztosan jól jár a paksi bővítéssel

Kovács Sándor cégeivel a Roszatom eddig több mint egymilliárd forint értékben kötött szerződéseket.
Kékes Viktória

2023. február 02. 12:51

A helyi Fidesz volt elnöke egészen biztosan jól jár a paksi bővítéssel

Jól keresett az elmúlt években a paksi atomerőmű bővítésén a Fidesz paksi szervezetének korábbi elnöke, a település egyik ismert vállalkozója, Kovács Sándor. Cégeivel a beruházás orosz kivitelezője, a Roszatom eddig több mint egymilliárd forint értékben kötött szerződéseket, többnyire ingatlanok bérbeadásáról. Közben a Kovács család egy másik tagja is részt vesz a paksi bővítésben: az oroszok tavaly ősszel Kovács Sándor fiának, Kovács Kristófnak a cégét, a KBP GROUP Kft.-t bízták meg azzal, hogy az építkezés helyszínén bruttó 1,2 millió forintért WC-kabinokat telepítsen és azokat karban is tartsa – írja a Direkt36.

 

Az oknyomozó portál arra emlékeztet: Kovács Sándor még 2017-ben lett a Fidesz paksi szervezetének elnöke, később pedig a város egyik alpolgármestere. 

 

Az önkormányzati képviselői posztja mellett egy önkormányzati cég igazgatóságába is bekerült, holott ez a két tisztség összeférhetetlen egymással. 

 

A Tolna Megyei Kormányhivatal később meg is állapította az összeférhetetlenséget, Kovácsot pedig visszahívták a céges tisztségéből. A politikus 2019-ben felhagyott a közéleti szerepvállalással, nem indult újra a helyi Fidesz elnöki posztjáért, és az alpolgármesterségről is lemondott. Ismerősei szerint a férfi azóta az üzleti tevékenységére koncentrál, cégei többek között betoncserép és falburkolat gyártásával foglalkoznak. Kovács emellett az elmúlt években a város különböző pontjain ingatlanokat újított fel és adott bérbe. 

 

A Direkt36 összesítése szerint Kovács vállalkozásai a paksi bővítéssel összefüggésben eddig legalább hét különböző szerződést kötöttek, melyek összértéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot.