A hazai ingatlanpiacnak is odavágott az orosz-ukrán háború

A keleti szomszédunknál kirobbant háború miatt napok alatt visszaesett azoknak az érdeklődők száma, akik most szeretnének lakás vásárolni vagy eladni hazánkban. Az emberek egyik napról a másikra lettek nagyon óvatosak, ezért mind a kínálat, mind a kereslet visszaesett.
Rafai Gábor

2022. március 04. 16:01

A hazai
ingatlanpiacnak is odavágott az orosz-ukrán háború

A szomszédunkban zajló háború miatt visszaesett azoknak száma, akik az ingatlan.com hirdetési portálon próbálnak új lakást vagy házat keresni maguknak. 

 

Nemcsak a napi érdeklődések száma csökkent, hanem az eladási kedv is zsugorodott: a konfliktus kitörése óta 27 százalékkal csökkent az egy nap alatt feladott átlagos hirdetésszám.

 

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. A konfliktus kialakulásáig közel 400 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra februárban, ám a csatározások megkezdésével a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent – derül ki az elemzéséből.

 

Balogh László, a portál szakértője úgy véli, a kereslet visszafogottsága a bizonytalansággal és a vevők óvatosságával magyarázható. Egy-egy nagyobb döntésnél, mint például a lakáseladás vagy hitelfelvétel, sokan kivárnak, de ez várhatóan átmeneti jelenség lesz és a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevők egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon. Ez érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.