A határidő lejárta ellenére hallgat a szegedi egyetem Gulyás László etikai vizsgálatának eredményéről

Annak ellenére nem ad az egyetem semmiféle tájékoztatást a Gulyás-ügyről, hogy az erre adott határidő lejárt. A köztársasági elnök által is minősíthetetlennek nevezett, egy előadáson elhangzott kijelentések miatt indult vizsgálat a történész ellen.
A határidő lejárta ellenére hallgat a szegedi egyetem Gulyás László etikai vizsgálatának eredményéről

Elvben szombaton, április 17-én járt le a határideje a Gulyás László ellen folytatott etikai vizsgálatnak, amely annak nyomán indult, hogy több diákja panasza szerint a február 17-én megtartott online előadásán több homofób, rasszista és szexista kijelentést tett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógiai Karának professzora.

Az ügyet hírportálunk robbantotta ki, és az erről szóló híreket szinte az egész magyar sajtó átvette. Aligha véletlenül, mert egy egyetemi előadáson a diákok állítása szerint Gulyás László egyebek mellett azt mondta: 

„Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...”

De megfogalmazta állítólag azt is:

„afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”.

Az Egyesült Államok nemrégen hivatalba iktatott alelnökéről úgy nyilatkozott a diákok panaszlevele szerint:

„a nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.”

Mindezek csak kiragadott példák a panaszlevélből. A legmegdöbbentőbb, hogy mindezek állítólag az egyetem egyik előadásán hangoztak el, hangozhattak el.

Gulyás László Fidesz-irodavezető volt

Gulyás László kissé kacskaringós életpályáról egyre több részlet derül ki. Azt már korábban megírtuk, hogy 2017-ben elindult a szegedi egyetem rektori pályázatán. Igaz, a jelenlegi rektorral, Rovó Lászlóval szemben alulmaradt.

Az azonban még nem került bele a vele foglalkozó újságcikkekbe, ami az egyetem honlapján is megtalálható szakmai önéletrajzából is kiderül. Ezek szerint 1993 és 1998 között a Fidesz főállású alkalmazottja volt Gulyás László, ő volt a párt Csongrád megyei pártigazgatója.

Ki javasolhatta kitüntetésre?

A róla szóló első cikkünkben megírtuk, hogy idén március 15-én, tehát egy hónappal a botrányos kijelentésekkel tarkított előadása után a szegedi egyetem oktatójaként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésében részesült.

A kitüntetések adományozása során szinte kideríthetetlen, és ez igaz Gulyás László esetére is érvényes, hogy ki volt a javaslattévő. A Szegedi Tudományegyetem, amelynek alkalmazottja? A Magyarságkutató Intézet, amelynek tudományos tanácsadója? Vagy valaki más?

Az Áder János köztársasági elnök adományozta kitüntetés kapcsán a hivatalos indoklás úgy fogalmaz, hogy a Gulyás László „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi elismeréseként” kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését.

Szólhattak volna, hogy Gulyással baj van

Arra Széll Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában hívta fel a figyelmet, hogy a szegedi diákok panaszlevele február 23-án érkezett meg az egyetemre Gulyás László ügyében, amelyet nem sokkal később továbbítottak Rovó László rektornak.

A politikus szerint az időpontok összevetéséből egyértelművé válhat, hogy a Gulyásnak adott kitüntetés előtt három héttel már ismert lehetett a tény, hogy magatartása legalábbis kétségeket ébreszt, hogy méltó-e a kitüntető címre. Mégsem történt semmi. Vagy nem szóltak az illetékeseknek, vagy úgy gondolták, hogy kijelentései ellenére is jár neki a kitüntetés.

Az ügyben megszólaló Áder János köztársasági elnök szavai nem a második feltételezést erősítik. Sőt, nyugodtan fogalmazhatunk úgy: éppen azt cáfolják.

Áder János nevezte ki professzornak

A köztársasági elnök a Gulyás-ügyben úgy fogalmazott: ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az minősíthetetlen. Az külön érdekesség, hogy 2015 augusztusában éppen Áder János nevezte ki egyetemi tanárnak, professzornak Gulyás Lászlót. Kettőjük útja most újra összetalálkozott.

Az egyetem etikai vizsgálatának végeredményére várunk.

B. P.

Tovább olvasom