A hangszered össze ne törd, akkor is: játssz még!

A Széchenyi tér nagyjából tízezresre becsülhető közönsége dalolva felszállt a zenevonatra. Az LGT Zenevonat szuperkoncerttel zárult a Szeged 300 rendezvénysorozata. Ahogy sejteni lehetett: óriási buli kerekedett.

2019. október 13. 11:10

A kalauz szerepét Karácsony János vállalta magára, a néhai LGT gitáros-énekese többször hívta és várta a közönséget a zenevonatra. Ilyen invitálással pedig él az ember. A képzeletbeli vonatjegyeket több ezren váltották meg (a koncert ingyenes volt), hogy elutazzanak abba a zenei országba, amelynek állomásain egymás után tűnt fel Presser Gábor, Karácsony János, Somló Tamás és Solti János arca, vagyis a néhai LGT tagjaié.

Közel két órán keresztül a szépszámú hallgatóság egyre jobban belelendülve, és a színpadon állókkal énekelte az elmúlt három-négy évtized legnagyobb LGT-slágereit. Ezek mellett Presser Gábor Katona Klárinak és Révész Sándornak írt dalai fel felcsendültek. Bolyongás volt ez az este zenei értelemben, az eltűnt idő nyomában.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Nem könnyű koncert beszámolót írni. A mai hatvanasok-ötvenesek, talán még a negyvenesek is az LGT-n dalain és albumain nőttek fel. Kevés olyan hazai zenekar volt és van, amely olyan maradandót alkotott, és olyan maradandó nyomot hagyott a magyar rocktörténetben, mint az LGT. Nem akarok igazságtalan lenni, de az LGT képviselte legmagasabb kategóriába nálam csak az Illés fér bele, de ezen bőven lehet vitatkozni. A szombat esti koncert lényege pedig messze esik a magyar könnyűzene értékelésétől.

Sokkal inkább örülhettünk, hogy először, de bizonyára nem utoljára színpadon láthattuk Szegeden az LGT Zenevonat szuperprodukció, ami a két nagy „öreg” (Karácsony János és Solti János) színpadra lépése mellett emlékezetes marad Heincz Gábor „Biga” és Veres Mónika „Nika” énekesi teljesítménye miatt is.

Itt voltunk!

A kivétel nélkül újrahangszerelt, zeneileg felturbósított LGT- és nem kizárólag LGT-slágerek egészen fantasztikusan és üdítő módon szólaltak meg a Széchenyi tér óriási platán fái alatt. Az LGT-dalokból felcsendült mások mellett a Nem adom fel, Embertelen dal, A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián, Éjszakai vonatozás, Elfejtett szó, Szólj rám, ha hangosan énekelek, Miénk ez a cirkusz, Zenevonat, Annyi mindent nem szerettem még. A Képzelt riport egy amerikai rockfesztiválról című musicalből a Valaki mondja meg, Katona Klári gyönyörű dalai közül mások mellett a Mint a filmeken, a Játssz még és a Révész Sándor-féle Nem tudtam, hogy így fáj.

Feledd és táncolj!

A koncertbeszámoló nem lenne teljes, ha nem írnám ide, hogy az est programjában szerepelt a Szeged Allstars blokk. Négy helyi együttes állt színpadra: a Belmondo, a Gypo Circus, a Fool Moon és a Sun City Brass.

A szuperkoncert velük lett teljes, kerek és egész.

Anyám azt mondta, ne bánts mást

Bod Péter